21:18, sob, 6. Jul

Slovenija med državami z največjo rastjo gradbeništva v EU





Obseg gradbenih del se je po aprilskem padcu tako v državah z evrom kot v celotni EU maja povečal za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi se je v območju z evrom povečal za 0,1 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka. Slovenija je v obeh primerjavah beležila eno največjih rasti.

Obseg del na stavbah je bil v območju z evrom maja za 0,4 odstotka večji, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,1 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad.

V celotni EU je bila mesečna rast opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih 0,4-odstotna, pri stavbah pa 0,2-odstotna.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, je največjo rast na mesečni ravni zabeležila Slovaška (+5,5 odstotka), sledile so Slovenija in Romunija (obe po +3,7 odstotka) in Nizozemska (+3,6 odstotka). Največje padce so imele Belgija (-2,8 odstotka), Avstrija (-2,5 odstotka) in Madžarska (-1,7 odstotka).

V medletni primerjavi je bil obseg del na stavbah v območju z evrom manjši za 0,3 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa se je povečal za 2,7 odstotka. V EU se je obseg del na stavbah zmanjšal za 0,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa povečal za tri odstotke.

Največjo rast je dosegla Slovenija (+24,6 odstotka), sledili sta Romunija (+10,6 odstotka) in Španija (+7,1 odstotka). Največje padce so imele Madžarska (-12,0 odstotka), Italija (-6,5 odstotka) in Švedska (-6,3 odstotka).

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.