21:18, sob, 6. Jul

Znova prihajajo nevihte in močni sunki vetra, takšna je napoved





Močna nevihtna fronta, ki je v torek prešla večji del Slovenije, je v nižinah prinašala močne sunke vetra. Močan sunek vetra s hitrostjo 120 kilometrov na uro so okoli 19. ure izmerili na postaji Volče v Tolminu, je za STA povzela meteorologinja na Arsu Veronika Hladnik Zakotnik. V večjem delu države so drevi spet mogoča močnejša neurja.

Tudi drugje po nižinah so bile hitrosti vetra med 70 in 90 kilometrov na uro, je pojasnila Hladnik Zakotnik. Med 20.00 in 20.30 je v naselju Dobliče v Črnomlju zapihalo s hitrostjo 106 kilometrov na uro. Največje preglavice je tako povzročal močan veter, pojavile pa so se tudi manjše krajevne nevihte z močnimi padavinami in točo. Na hrvaški strani meje v okolici Babnega polja so zabeležili večjo točo, je še dodala.

Trenutno se nad Alpami zadržuje vremenska fronta, ki bo po besedah Hladnik Zakotnik zvečer oziroma ponoči prešla Slovenijo. Za večji del države so tako spet mogoča močnejša neurja, ki so za razliko od torka napovedna tudi za Primorsko.

Ozračje se bo danes hitro ogrelo, najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 31 in 33 stopinj Celzija. Zaradi prehoda vremenske fronte lahko pričakujemo razvoj zelo močnih superceličnih neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Tokratni potek razvoja nevihtnih celic bo malce južneje, bolj jugovzhodno kot v torek, in sicer na večjem delu Avstrije ter na avstrijskem koroškem in po Sloveniji, medtem poroča portal neurje.si.

Prve močne nevihtne celice bodo z avstrijske strani dosegle sever in severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob meji, bodo imele potencial razviti debelejšo točo. Težave bo znova povzročal silovit veter, možni pa so tudi udari strel, še poroča portal.

Ob nevihtah z nalivi bodo prehodno hitro naraščali tudi hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna so razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode, opozarja Arso. Sprva bo večja verjetnost za ta pojav v severni polovici Slovenije, zvečer in ponoči pa tudi drugod po državi. Ta pojav bo ob krajevno močnejših padavinah ponovno možen tudi v četrtek popoldan in v petek. V večjem delu države bo vodnatost ostala srednja, v južni Sloveniji pa mala. Danes zvečer bo ob možnih močnejših nevihtah povišano valovanje morja.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.