21:17, sob, 6. Jul

Fajon: Razprava o članstvu Turčije v EU smiselna, če bo pri tem iskrena





Razprava o turškem članstvu v EU je smiselna, če bo Ankara pokazala iskren interes za to, je pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov članic unije povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da je Turčija za Slovenijo strateškega pomena in da je sodelovanje s to državo izjemno pomembno.

Po velikem nazadovanju Turčije pri spoštovanju vrednot in načel Evropske unije v zadnjih približno desetih letih se po besedah ministrice zdi, da je v zadnjem času prišlo do določenih pozitivnih premikov. Tudi poteze turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana nakazujejo na to, da si Ankara znova želi navezave na EU, je glede Erdoganove zahteve, da v zameno za turško podporo vstopu Švedske v zvezo Nato unija oživi pristopna pogajanja s Turčijo, povedala Fajon.

“Če Turčija sama kaže pripravljenost, če bo kazala tudi pripravljenost pri izpolnjevanju pogojev, jaz ne vidim razloga, zakaj se v tej smeri ne bi pogovarjali,” je dejala.

Na mizi je namreč veliko pomembnih skupnih izzivov, pri čemer je Fajon omenila upravljanje migracij, ciprsko vprašanje in posredniško vlogo Turčije v ruski agresiji na Ukrajino. Dodala je, da je Turčija strateškega pomena za Slovenijo.

Zunanji ministri držav članic unije bodo o odnosih s Turčijo razpravljali, potem ko je turški predsednik v zameno za podporo švedskemu vstopu v zvezo Nato zahteval obnovitev pristopnih pogajanj z EU. Švedska se je na pogovorih ob robu nedavnega vrha zavezništva v Vilniusu strinjala, da bo kot članica EU aktivno podpirala napore za oživitev turškega pristopnega procesa. Pogajanja so se začela leta 2005, a so že dolgo v zastoju.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.