19:23, sob, 6. Jul

Zaupanje rahlo višje le v gradbeništvu





Kazalnik zaupanja se je znižal v predelovalnih in storitvenih dejavnostih ter trgovini na drobno, zvišal pa v gradbeništvu. Proizvodnjo so omejevale negotove gospodarske razmere, trgovino konkurenca v sektorju, gradbeništvo pomanjkanje usposobljenih delavcev in storitve pomanjkanje delovne sile, poroča SURS.

Kazalnik zaupanja je bil za 1 odstotno točko višji kot v prejšnjem mesecu. Od vrednosti v lanskem juliju je bil nižji za 3 odstotne točke, od dolgoletnega povprečja pa višji za 21 odstotnih točk.

Kljub rahlemu izboljšanju opazovanih kazalnikov (za 1 odstotno točko) sta se kazalnika obseg gradbenih del in pričakovane cene znižala (za 8 oz. 5 odstotnih točk). Tudi kazalnik negotovost se je nekoliko poslabšal (višji za 1 odstotno točko), zapišejo na SURS.

Največ podjetij je kot glavni omejitveni dejavnik navedlo pomanjkanje usposobljenih delavcev (51 % podjetij, za 2 odstotni točki manj kot v prejšnjem juliju), sledili so visoki stroški materiala (47 %, za 17 odstotnih točk manj). 44 % podjetij pa so omejevali visoki stroški dela, kar je bila ena najvišjih vrednosti, odkar izvajamo raziskovanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.