19:26, sob, 6. Jul

Maja padec prodaje v trgovini in storitvenih dejavnostih





Obseg prodaje je maja v medletni primerjavi upadel za 1,9 odstotka. V trgovini se je obseg prodaje zmanjšal za štiri odstotke, v storitvenih dejavnostih pa za 0,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad. V mesečni primerjavi se je obseg prodaje v trgovini nekoliko povečal, v storitvenih dejavnostih pa zmanjšal.

V trgovini na drobno, razen z motornimi vozili, je bil obseg prodaje maja glede na lanski maj manjši za 7,6 odstotka, v posredništvu in trgovini na debelo, razen z motornimi vozili pa za štiri odstotke manjši. V trgovini z motornimi vozili in popravilu motornih vozil se je obseg prodaje medtem v letni primerjavi povečal za 5,6 odstotka.

Med storitvenimi dejavnostmi je v primerjavi z lanskim majem najbolj upadel v prometu in skladiščenju (za 9 odstotkov), sledile so strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 0,5 odstotka). Povečal pa se je v gostinstvu (za 9,2 odstotka), poslovanju z nepremičninami (za 9 odstotkov), drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 7,5 odstotka) ter informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,8 odstotka).

Mesečna primerjava medtem kaže na 0,3-odstotno rast skupnega obsega prodaje, pri čemer se je v trgovini povečal za 0,3 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa za toliko zmanjšal.

Med storitvenimi dejavnostmi je bilo njegovo zmanjšanje najobčutnejše v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 2 odstotka). Upadel je tudi v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,2 odstotka). Povečal se je v prometu in skladiščenju (za 3,6 odstotka), gostinstvu (za 1,7 odstotka), drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 1,2 odstotka) in poslovanju z nepremičninami (za 1,1 odstotka).

V prvih petih mesecih skupaj je bil skupni obseg prodaje za odstotek večji kot v enakem obdobju lani. V storitvenih dejavnostih se je povečal za 3,6 odstotka, v trgovini pa upadel za 3,1 odstotka. Povečal se je v petih od šestih skupin storitvenih dejavnosti, najizraziteje v gostinstvu, in sicer za 13,1 odstotka. Zmanjšal se je samo v prometu in skladiščenju (za 5,4 odstotka).
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.