00:24, sob, 6. Jul

FOTO: Na Energetiki Maribor postavili čebelje panje





Na spletni strani Energetike Maribor, so zapisali, da se njihovo podjetje zaveda svoje vloge in odgovornosti do okolja, v katerem deluje, kar med drugim izkazujejo tudi s tem, da na svojih površinah gostijo čebele: “Z doseganjem ključnih ciljev, ki si jih je podjetje zadalo v okviru povečevanja deleža obnovljivih virov v svojem portfelju proizvodnje in distribucije toplote, pa bo vedno večjo pozornost namenjalo še drugim okoljskim vsebinam.”

V sodelovanju z gospodom Vladom Vogrincem iz Čebelarske zveze Slovenije so na lokaciji Energetike Maribor nedavno postavili tri panje, saj v neposredni okolici rastejo zelo medovite rastline. Tako želijo število panjev v prihodnje še povečevati.

VIR: Energetika Maribor

V enem panju je lahko nastanjenih do 60.000 čebel, kljub temu pa so na lokaciji povsem nezaznavne in nemoteče. V vsakem panju so navadno ena matica, čebele delavke in troti. Čebele so zelo pomembne v naravnem okolju, saj oprašujejo rastline žužkocvetke in pripomorejo k večjemu pridelku. Brez čebel ne bi bilo življenja, kot ga poznamo.

Čebele za svoje lastne potrebe letno porabijo 80 kilogramov medu

Čebele za svoje lastne potrebe letno porabijo tudi 80 kilogramov medu, čebelarji pa točijo le »viške«, ki so mišljeni kot zaloga oziroma hrana za obdobje brez paše ter prezimovanje. Kar čebelarji točijo, nadomestijo s sladkorno raztopino, ki ima podobno energijsko vrednost kot med.

Leto 2022 je bilo eno najdonosnejših glede količin medu; nekateri so imeli celo 20 kg in več donosa na posamezen panj. Medtem je leto 2023 med najslabšimi zaradi spomladanske pozebe na drevju in deževnih obdobij, ko padavine »operejo« rastline, da ni medičine, cvetnega prahu, mane in propolisa. Če ni hrane v naravnem okolju, morajo čebelarji hraniti čebele, da sploh preživijo. Zato je sodelovanje čebelarjev in čebel zelo pomembno.

“Ponosni smo, da imamo aktivne čebelarje tudi med sodelavci Energetike Maribor, ki podpira tovrstno udejstvovanje zaposlenih. In tako kot čebele veljajo za pridne delavke, ta lastnost odlikuje tudi naše sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za sistem daljinskega ogrevanja in distribucijo toplote vseh 365 dni v letu,” še zapišejo na spletni strani Energetike Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.