00:24, sob, 6. Jul

V UKC Maribor obravnavali ugriz strupene kače





V Sloveniji živi enajst vrst kač, od tega so tri strupene, in sicer laški in navadni gad ter modras. Preverili smo, koliko ugrizov strupene kače so v zadnjem obdobju zabeležili v UKC Maribor.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so nam sporočili statistiko obravnavanih pacientov v UKC Maribor ob ugrizu kače za obdobje 1. 1. 2023 – 31. 7. 2023: “V obdobju 1. 1. 2023 – 31. 7. 2023 smo v Urgentnem centru UKC Maribor obravnavali 1 pacienta z ugrizom kače.”

V letu 2022 so v Urgentnem centru UKC Maribor obravnavali štiri paciente z ugrizom kače.

Protiserum vedno na zalogi 

V UKC Maribor imajo protiserum proti strupu evropskih kač vedno na zalogi, še pojasnijo za Lokalec.si: “En odmerek hranimo v Centralni lekarni in enega v Enoti za pediatrično intenzivno nego in terapijo Klinike za pediatrijo. S protistrupom se zdravi samo hudo bolne (intenziva).”

Pri ugrizu kače je prva pomoč kot sledi: imobilizacija uda, sterilno pokritje, ostanite mirni in poiščite zdravniško pomoč.

Dodajajo še, da je za odraslo osebo izjemno malo verjetno, da bi lahko prišlo do resnih posledic ob ugrizu slovenske kače, več previdnosti svetujemo pri otrocih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.