13:26, sob, 6. Jul

Ta konec tedna zanimiv pojav na nebu





V noči s sobote na nedeljo, z 12. na 13. avgust 2023, bodo perzeidi, ki so sicer aktivni vse od sredine julija do konca avgusta, po napovedih dosegli vrhunec.

Za opazovanje perzeidov se ne potrebuje dodatne posebne opreme, če bo vreme dopuščalo, bodo vidni s prostim očesom. Zemlja v tem času prehaja skozi območje delcev, ki jih je za seboj pustil komet Swift-Tuttle. Tako se zdi, kot da bi perzeidi potovali preko neba, najboljše pa se jih bo opazilo prav v noči s sobote na nedeljo.

Perzeidi so po ljudskem izročilu tudi Solze svetega Lovrenca). Meteorji se imenujejo Perzeidi po radiantu, ki leži v ozvezdju Perzeja. Perzeidni oblak se sicer razteza po vsej orbiti kometa Swift-Tuttle. Oblak je iz delcev, ki jih je odvrgel komet na svojem 133-letnem obhodu. Veliko delcev je bilo del oblaka že več kot tisoč let. Nekaj delcev pa je kljub temu še mladih, ko jih je komet odvrgel na svojem obhodu leta 1865. Včasih nam lahko pripravijo pravi mali izbruh pred vrhuncem. Dimenzije orbite in tudi oblaka se gibljejo med 0,1 AU počez v bližini Zemlje in 0,8 AU stran nje.

Meteorski dež je viden že v sredini julija, največji izbruh pa dosežejo med 9. in 14. avgustom, odvisno od lokacije oblaka. Na dan izbruha se lahko na uro vidi tudi 60 meteorjev ali več. Lahko se vidijo po celem nebu, a ker je njihov radiant v Perzeju (na severni nebesni polobli), se jih največ lahko vidi severno od ekvatorja. Kot ponavadi, se meteorje vidi največ zjutraj pred zoro. Četudi večina meteorjev prileti med zoro in poldnevom, takrat zaradi Sonca niso vidni. Nekateri so vidni tudi zvečer, ko priletijo v atmosfero pod kotom in pustijo za sabo dolgo svetle repe, včasih pa lahko nastane tudi bolid. Večina Perzeidov zgori v atmosferi nekje 80 km visoko. Perzeide lahko boljše vidite, če ste tam, kjer na Zemlji ni veliko osvetljave. Torej ven iz mest in naselij. Marsikdo se bo v tem času odpravil na kakšen grič ali hrib. Pri tem pa le poskrbite, če boste odšli tudi sami, da vas ne bo zeblo. Toplo se oblecite in pripravite na meteor perzeidov.

V tem času so sicer lahko vidni tudi planeti Neptun, Uran, Saturn in Jupiter. Prav tako kot perzeidi pa so lahko vidni kar s prostim očesom, saj globoko poletno nebo to dopušča. Obdržati se mora le vreme.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.