11:23, sob, 6. Jul

Rdeči križ Slovenije prejel pet vozil za lažji dostop do prizadetih območij





Rdeči križ Slovenije (RKS) je od Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) v ponedeljek prejel pet vozil za lažji dostop njihovih ekip do območij, prizadetih v katastrofalnih poplavah. Vozila so v uporabo prejeli za pol leta, so sporočili iz RKS.

V preteklih desetih dneh so slovenskemu Rdečemu križu na pomoč priskočila nacionalna društva Rdečega križa iz Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Poljske, pomoč pa so ponudila in še vedno ponujajo tudi druga nacionalna društva, so v sporočilu za javnost zapisali pri RKS.

Pet vozil na štirikolesni pogon

V ponedeljek pa so se razveselili donacija IFRC, saj so jim iz Budimpešte v Velenje dostavili pet vozil Dacia Duster na štirikolesni pogon, s katerimi bodo v obdobju intervencije in pozneje sanacije po povodnji olajšali delo štirih območnih združenj – v Slovenj Gradcu, na Ravnah na Koroškem, v Mozirju in v Škofji Loki. Eno vozilo bo medtem za potrebe logistične podpore ostalo na sedežu zveze združenj v Ljubljani.

Vozila je RKS v uporabo prejel za obdobje šestih mesecev in na zvezi združenj Rdečega križa si želijo, da bo v tem obdobju zaključena vsaj osnovna faza sanacije posledic vodne ujme.

Na RKS so v zadnjih dneh prejeli številne donacije in druge oblike pomoči. Kot napovedujejo, se bo v kratkem sestala komisija za razdeljevanje sredstev, ki bo od območnih združenj pridobila zahtevke za pomoč. “Vsekakor bomo že obstoječe kriterije za razdelitev pomoči dopolnili in prilagodili, najprej pa bomo poskrbeli za najbolj ranljive. Zbrana donacijska sredstva se bodo uporabila tako za izvajanje aktivnosti pomoči kot tudi za neposredno pomoč prizadetim,” napovedujejo.

V soboto so sicer v Laško in Mozirje odpeljali kamion razvlažilnikov, ustekleničene vode, prehranskih paketov in konzervirane hrane ter drugih prehrambnih izdelkov, higienskih pripomočkov, čistil in pripomočkov za čiščenje, v Slovenj Gradec pa so poleg razvlažilnikov odpeljali še agregate.

V soboto popoldan so v Mežiško dolino poslali poln kamion prehranskih paketov, pralnega praška, razkužil, mleka, higienskih potrebščin, brezalkoholnih pijač in 10 razvlažilnikov, ki so v teh dneh še posebej zaželeni.

Prostovoljske ekipe bolničarjev na prizadetih območjih nudijo tudi prvo pomoč in laično psihosocialno podporo, prostovoljci z različnih delov države pa pomagajo tudi pri odpravljanju posledic vodne ujme ali razdeljevanju pomoči.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.