11:18, sob, 6. Jul

FOTO: Policisti skrbijo, da konvoji pomoči iz tujine na cilj prispejo hitro in neovirano





“Policisti vse od začetka najhujše vodne ujme v zgodovini Slovenije aktivno izvajamo naloge za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja na najbolj prizadetih območjih, prav tako z različnimi oblikami sodelovanja nudimo pomoč silam za zaščito in reševanje,” so zapisali na spletni strani policije.

Zaradi obsežnosti poplav in njenih posledic je Slovenija preko mehanizmov EU in NATO zaprosila za pomoč pri odpravljanju posledic vodne ujme. Vso mednarodno pomoč usklajuje Uprava RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma za koordinacijo pomoči v Bruslju.

“V primeru naravne nesreče izjemnih razsežnosti se prevoz tovorov izrednih dimenzij izpelje drugače, in sicer se izredni prevoz zaradi intervencije ob prometnih in drugih nesrečah ter izrednih dogodkih opravi brez dovoljenja za izredni prevoz. Pri prevozih brez dovoljenja za izredni prevoz, kjer se prevažajo zelo težki gradbeni stroji, ki presegajo predpisane dimenzije, mora naročnik ali izvajalec predhodno uskladiti pogoje njihovega izvajanja in prevozne poti z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo ter pred začetkom izvajanja izrednih prevozov o njih obvestiti policijo na telefonsko številko 113” dodajo.

foto: policija.si

V teh primerih je vloga policistov še toliko bolj zahtevna, ker morajo skrbno načrtovati prevozno pot zaradi varovanja voziščne konstrukcije in predvsem premostitvenih objektov, da bi se onemogočilo dodatno tveganje.

“Naloga policistov ni samo spremljanje, torej vožnja pred ali za vozilom, ki pelje tovor. Nalog je precej več. Pred vsakim spremstvom morajo policisti preveriti morebitne ovire, zapore cest na načrtovani poti prevoza, stalno komunicirati z vozniki, ki jih spremljajo, in zelo pozorno spremljati promet v neposredni okolici. Pripravljeni morajo biti tudi na nepredvidljive situacije in nenadne ovire na cesti,” še pojasnijo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.