11:21, sob, 6. Jul

Slovenska vojska ob poplavah prepeljala 500 oseb in 150 ton tovora





Pri pomoči v poplavah in sanaciji posledici je aktivno sodelovala tudi Slovenska vojska (SV). Do sedaj je naletela več kot 210 ur, prepeljala 500 oseb in 150 ton tovora. Z delovnimi stroji, mehanizacijo in kamioni je opravila okoli 17.000 obratovalnih ur, so aktivnosti povzeli na spletni strani SV.

V času poplav od začetka avgusta je bilo aktivnih 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske in okoli 230 pripadnikov tujih oboroženih sil v različnih vlogah. “Enote SV so zavzeto praktično od prvih trenutkov, ko je postalo jasno, da gre za izredno zahtevne razmere, poprijele za delo in se lotile odprave posledic poplav skladno z zahtevki in usmeritvami Civilne zaščite. Naloge so in še opravljajo na več kot 15 območjih po vsej državi, med drugim v Solčavi, Nazarjah, Braslovčah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Škofji Loki, Prevaljah, Črni na Koroškem, Dravogradu in Mežici,” so našteli.

Marsikatera območja so bila ali so še odrezana od sveta, zato je bila prav helikopterska pomoč ključnega pomena za pomoč pri reševanju in evakuaciji ljudi, oskrbo z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, prevoz tovora ter goriva.

V povprečju je na območju poplav na dan aktivnih pet helikopterjev, ki so od 4. do 15. avgusta naleteli 210 ur, prepeljali 500 oseb in 152 ton različnega tovora. Ob tem so v tem času ekipe zagotavljale dodatno helikoptersko nujno medicinsko pomoč, pri čemer so avgusta zagotovile 42 posredovanj, v katerih so prepeljali 42 oseb in pri tem naleteli 45 ur.

Poleg tega je na terenu dnevno prisotnih več kot 30 tovornih prekucnih vozil, tovornih vozil s platformo, avtocisterne za vodo in za gorivo. Na terenu so vsi razpoložljivi delovni stroji, med njimi buldožerji, bagri in kombinirke ter več kot 20 kolesnih oklepnih vozil. Skupaj so prevozili več kot 16.000 kilometrov, porabili 31.092 litrov goriva in 147.103 litrov kerozina.

SV pri pomoči prebivalcem in sanaciji razmer na poplavljenih območjih ni ostala sama. Solidarnost ji je izkazalo ter ponudilo oziroma nudilo pomoč tudi več držav članic Nata in partnerskih vojsk. Skupaj je vojaško pomoč ponudilo 12 držav, med njimi Avstrija, BiH, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Poljska, Srbija, Španija in ZDA. Države so ponudile oziroma napotile v Slovenijo helikopterske in inženirske ekipe ter druge oblike vojaške pomoči. Do 15. avgusta so tuje helikopterske posadke naletele 190 ur, prepeljale 292 ton tovora in 675 oseb.

S pristopom k pomoči in urejanju razmer po poplavah je Slovenska vojska tako s svojo hitro odzivnostjo, strokovnostjo in usposobljenostjo za izvajanje svojega osnovnega poslanstva, obrambe domovine, ponovno dokazala svojo predanost varnosti države ter njenih prebivalk in prebivalcev, so še ocenili v SV.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.