11:21, sob, 6. Jul

Cene storitev pri proizvajalcih višje: Najizrazitejša rast cen v gostinstvu





V primerjavi z letošnjim 1. četrtletjem so cene storitev zrasle za 1,3 %, v primerjavi z 2. četrtletjem lani pa za 6,9 %. V obeh primerjavah so se najbolj podražile storitve v gostinstvu, poroča SURS.

Na četrtletni ravni najizrazitejša rast cen v gostinstvu …

Cene storitev so bile v 2. četrtletju letos za 1,3 % višje kot v četrtletju prej. Po posameznih področjih dejavnosti so se najbolj dvignile v gostinstvu (za 4,9 %), sledile so informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 2,1 %), poslovanje z nepremičninami (za 1,7 %), druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 1,3 %) ter strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 1,0 %). V prometu in skladiščenju so cene storitev ostale nespremenjene.

… na letni ravni prav tako

V enem letu so se storitve podražile za 6,9 %. Najbolj so cene zrasle v gostinstvu (za 11,0 %) in v poslovanju z nepremičninami (za 10,8 %). V drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih so se zvišale za 9,0 %, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 6,7 % ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 6,5 %, najmanj pa v prometu in skladiščenju (za 4,9 %). Le znotraj tega področja so se storitve pocenile, in sicer v dejavnosti vodni promet za 58,4 %.

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.