09:34, sob, 6. Jul

Odmere, opominjanje in izvršbe po poplavah ponovno stekle





Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) ponovno izvaja postopke, ki so bili zaradi preprečevanja posledic poplav začasno prilagojeni.

Danes je bilo z osebno vročitvijo odpremljenih 19.385 odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Ponovno so se začeli izvajati tudi procesi opominjanja in vročati začasno ustavljene odmere. V procesih izvršbe in nadzora FURS še vedno v kar največji meri poskuša upoštevati razmere, ki so jih zaradi poplav utrpeli zavezanci na območjih, ki so bila najbolj prizadeta.

Izdaja opominov o zapadlih obveznostih

FURS zavezance z opominom obvesti o zapadlih davčnih obveznostih ter o dolgu iz naslova terjatev drugih predlagateljev (na primer globe) in ga pozove k plačilu obveznosti v izogib stroškom, ki so sicer povezani s postopkom davčne izvršbe. Izdaja opominov je tako pomembna tudi za zavezance, ki so utrpeli posledice poplav, saj je do 6. septembra 2023 rok za podajo vloge za odlog plačila obveznosti. Naj spomnimo:

Odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, ki so prizadele Republiko Slovenijo avgusta 2023 (Uradni list RS, št. 87/23 in 89/23; odlok) omogoča odlog plačila obveznosti (davki, prispevki, globe in podobno) za fizične in pravne osebe za največ 24 mesecev (prvi odstavek 7. člena odloka). Zavezanec mora v zahtevi utemeljiti, da obveznosti iz upravičenega razloga, ki je povezan s poplavami, ne more plačati pravočasno. V primeru odobrenega odloga po tej podlagi se obresti ne obračunajo. Zahtevo lahko zavezanci vložijo v času veljavnosti odloka (do vključno 6. septembra 2023).

Več TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.