20:25, pon, 22. Jul

Na Občini Majšperk uvajajo participativni proračun, občane vabijo k oddaji predlogov





Na Občini Majšperk te dni sprejemajo predloge občanov za projekte, ki bi bili financirani preko participativnega proračuna.

Župan Sašo Kodrič je podrobneje razložil, kako potekajo prijave predlogov in do kdaj jih na Občini Majšperk zbirajo. Prav tako pa tudi, da jih bo nato pregledala strokovna komisija. Kasneje bodo občani še lahko glasovali za tiste, ki bodo potrjeni. Nato pa sledi realizacija. Kakšni so pogoji, s katerega področja naj bodo projekti, za kakšno vrednost in vse drugo, je pojasnil Kodrič naši ekipi.

“Sodelujem, predlagam, odločam”

Participativni proračun so poimenovali “Sodelujem, predlagam, odločam”, saj so to tri ključne aktivnosti, ki jih bodo občani v okviru projekta participativnega proračuna v občini Majšperk tudi naredili. Župan Sašo Kodrič je dejal, da s tem namigujejo na participacijo občanov, torej na sodelovanje, vključevanje, angažiranje pri zbiranju predlogov za projekte v njihovem okolju.

Predloge za projekte v participativnem proračunu zbirajo vse do 15. 9. 2023. Občani pa lahko predlog podajo na različne načine. Najprej tako, da izpolnjen obrazec pošljejo po pošti ali pa ga na Občino prinesejo osebno, lahko pa tudi preko spletne aplikacije.

Na Občini Majšperk so se odločili tudi za javne predstavitve, pripravili bodo tudi delavnico, na kateri bo možnost predloge oblikovati. Pri tem Občini Majšperk pomaga Zavod PIP.

Glasovanje na voliščih

Po tem, ko bodo predlogi zbrani, jih komisija pregledala, ali ustrezajo vsem pogojem. Ustrezati morajo npr. da so v skladu s prostorskimi akti, predvsem pa finančno v okvirih, ki so v razpisu, torej med 2.000 in 20.000 evri. Nato pa jih bodo predstavili še drugim občanom, kasneje pa še izvedli glasovanje. Teden dni pred glasovanjem bo možno tudi predčasno glasovanje. Glasovalo se bo na voliščih, omejitev pa je od 15. leta starosti naprej.

Prav zato župan Sašo Kodrič vabi vse občane, da sodelujejo, pravi pa, da že zdaj dobijo na Občini vprašanja, katera področja bodo upoštevali. Tako pojasnjuje, da nočejo omejevati občanov, saj je to priložnost, da občani sami povedo, kaj bi radi, bodisi v smeri določenih varnostnih segmentov, infrastrukture, urejanja športnih parkov, česa za najmlajše, za starostnike ali pa kakšne mehke vsebine.

Več kmalu v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.