20:24, pon, 22. Jul

FOTO: V Sestržah priredili tradicionalno kožuhanje, sledil je še zaključek likovne kolonije





Včeraj so v Sestržah priredili tradicionalno kožuhanje, čemur je sledil zaključek likovne kolonije.

Pod kozolcem v Sestržah je Društvo žena Majšperk organiziralo kožuhanje, ki ga prirejajo že 15 let. Gre za kmečki običaj, ki se mu reče tudi ličkanje ali luščenje koruze. Običajno so domačini zrele koruzne storže pobrali na njivi in jih pripeljali domov, kjer so se zvečer okoli kupa koruze zbrali domači, sosedi ter prijatelji in skupaj kožuhali.

Pri tem opravilu se pri storžu koruze olupi vse razen dveh ali treh listov. Te se potem zaveže skupaj z listi drugih storžev, navadno po dva storža skupaj, ta del opravila so nekdaj opravljali moški. Nato pa so zavezane storže odnesli do kozolca in jih tam obesili za sušenje.

Prav tako pa je izgledalo tudi včerajšnje kožuhanje. Zbralo se je kar nekaj žensk iz okoliških društev in hitro so napolnile late na kozolcu s storži koruze, ki v Sestržah služi tudi kot etnografski muzej. Pravijo, da rade obujajo spomine, kako so doma kožuhali nekoč in ohranjajo tradicijo kožuhanja v domačih krajih.

Zaključek likovne kolonije in razstava

Po koncu kožuhanja pa je sledila pogostitev in druženje pri galeriji Branka Gajšta, kjer se je hkrati odvijal zaključek likovne kolonije in razstava. Gajšt nam pove, da se je letos kolonije udeležilo devet slikarjev iz cele države, ki so se odzvali na njegovo povabilo. Kot vsako leto je tudi letošnja tema oziroma navdih bil kmečko življenje, domača opravila, slovenski običaji.

Kot inspiracija jim je služilo slikanje pod kozolcem, kjer so razstavljeni stari predmeti, ki so jih nekoč uporabljali na kmetijah, ki so sami po sebi služili kot motiv, ter seveda narava v njihovi okolici.

Ogledat so si šli tudi Sestrško jezero. Ustvarjali so le dva dni in izdelki so bili izjemni, nekaterim je uspelo ustvariti tudi več slik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.