16:24, pet, 5. Jul

V Mariboru naj bi po Paradi ponosa prišlo do več napadov na udeležence in udeleženke parade





Po naših neuradnih informacijah naj bi v Mariboru po izvedeni Paradi ponosa prišlo do več napadov na udeležence in udeleženke parade.

Glede na prve zbrane informacije naj bi se zgodili najmanj trije napadi na udeležence in udeleženke parade, in sicer po tem, ko se je uradni del Parade ponosa že končal. Udeleženci in udeleženke so odšli v vse smeri s Trga svobode, v nekaterih ulicah pa naj bi jih pričakali napadalci. Najmanj ena žrtev je poiskala zdravniško pomoč oziroma naj bi se zaradi poškodb znašla na urgenci.

Obrnili smo se na organizatorja Parade ponosa MKC Maribor. Potrdili so nam, da so seznanjeni s tem, da naj bi do napadov prišlo, a zaenkrat gre za neuradne informacije.

“Kmalu po zaključku uradnega dela Parade ponose na Trgu svobode smo bili obveščeni, da naj bi se v času dogodka v bližini Trga svobode zgodila dva incidenta, v katerih sta bila tarča napada udeleženca parade, ki sta dogodka prijavila policiji. Prav tako smo seznanjeni z vsaj enim napadom, ki se je zgodil že po zaključku uradnega dela parade, in zaradi katerega je oseba pomoč poiskala na urgenci. Več informacij za zdaj nimamo, bomo pa tudi mi s strani policije pridobili uradne informacije,” so nam odgovorili z MKC Maribor.

Ostro obsojajajo kakršnoli nasilje

“Kot smo obsodili nasilje, ki so ga bili deležni udeležnci letošnje Parade ponosa v Ljubljani, tudi tokrat na MKC Maribor poudarjamo, da kakršnokoli nasilje ostro obsojamo. Pomembno je, da se zoper sovraštvo in diskriminacijo odzovemo takoj, skupaj in povezano. Hkrati pa takšni dogodki potrjujejo eno od ključnih sporočil današnje mariborske Parade ponosa: da so parade, s katerimi opozarjamo na neenakosti v družbi, še vedno potrebne in da je spremembe iz zakonov treba prenesti v družbo,” so nam še zapisali z MKC Maribor. 

Policija obravnavala dve kršitvi javnega reda in miru v gostinskem lokalu, po paradi pa dva primera pretepa

Obrnili smo se tudi na Policijo, da nam sporoči, do koliko napadov naj bi dejansko prišlo in kje naj bi se zgodili ter tudi ali so izsledili domnevne napadalce. Odgovorili so nam, da  so policisti danes, 16. 9. 2023, od 15. ure dalje opravljali naloge v zvezi varovanja javnega shoda, ki je potekal na Trgu svobode v Mariboru in bližnjih ulicah.

“Po naši oceni se je shoda udeležilo približno 200 ljudi. Na samem prireditvenem prostoru nismo obravnavali kršitev, smo pa na podlagi prijave v mobilni policijski pisarni, ki smo jo imeli v bližini, obravnavali dve kršitvi javnega reda in miru, ki sta bili v bližnjem gostinskem lokalu. Policisti v tej zvezi zbirajo obvestila in bo po vseh ugotovitvah izveden ustrezen ukrep,” nam je odgovorila mariborska policija.

“Po koncu javnega shoda ob približno 17.55 smo bili obveščeni o dveh primerih, ko je skupina mlajših moških v centru mesta pretepla enega moškega in se razbežala, v drugem primeru pa so moškega zmerjali in vanj metali jajca, do fizičnega napada pa ni prišlo. Policisti v tej zvezi še zbirajo obvestila in izvajajo ukrepe v cilju izsleditve kršiteljev, nakar bo glede na vse ugotovljene okoliščine izveden ustrezen ukrep. Zbiramo tudi obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestropnosti po 297. členu Kazenskega zakonika,” so nam odgovorili s PU Maribor in dodali: “Drugih prijav o morebitnih kršitvah do sedaj nismo prejeli, prav tako zaenkrat ni bil nihče pridržan.”Zapisali so še, da je ena oseba v UKC Maribor, kamor je šla po zdravniško pomoč, vendar stopnja poškodbe v tem trenutku še ni znana.

Spomnimo, danes se je po ulicah centra Maribora odvila 3. Parada ponosa. Udeleženci in udeleženke Parade ponosa so se na Trgu svobode zbirali že od 15. ure naprej, ob 16. uri pa je sledil začetek parade. Nato pa so se vrnili na Trg svobode, kjer so sledili politični in vsebinski govori.  Letošnja  parada je potekala pod sloganom “Iz zakonov v družbo!” in izpostavila aktualno stanje na področju LGBTQIA+ pravic in sprejetosti v Sloveniji. Pod drobnogledom so bile nekatere teme in problematike, s katerimi se LGBTQIA+ osebe soočajo, z dogodkom pa želijo sporočiti, da je za resnično enakopravnost pomembno odpravljanje diskriminacije na obeh nivojih, pred zakonom in v družbi. Kako je bilo na Paradi ponosa, je spremljala tudi naša ekipa. Več informacij je zapisano v članku FOTO in VIDEO: Mariborske ulice napolnila Parada ponosa.

FOTO in VIDEO: Mariborske ulice napolnila Parada ponosa

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.