20:25, ned, 7. Jul

FOTO: Uspešen Svetovni Dan Turizma “tam dol na Ravnem polju”





Pretekli vikend, 23. in 24. septembra 2023, je zaznamovalo pestro dogajanje v občinah Rače-Fram, Kidričevo, Starše in Miklavž na Dravskem polju. Ob svetovnem dnevu turizma so ponudniki, ki delujejo pod destinacijo Ravno polje, odprli svoja dvorišča in kljub neugodnemu vremenu toplo sprejeli vse obiskovalce. Kaj so jim ponudili? Pestro dogajanje in drugačna doživetja.

Mlada turistična destinacija Ravno polje se je očem turistične populacije predstavila šele leta 2019. Ime je dobila po gradu Ravno polje, ki stoji sredi prostrane ravnice v eni izmed ustanoviteljskih občin, občini Kidričevo. Danes so od gradu ostale zgolj razvaline, zgodbe preteklosti pa ostajajo še kako žive. Nekoč mogočni beli grad je služil kot glavni vir navdiha za oblikovanje te mlade štajerske destinacije: “Območje okoli gradu Ravno polje skriva številne zgodbe in neodkrite bisere, ki se morda samostojno ne bi razkrili – če jih povežemo in združimo pa dobimo neverjeten potencial, pisan na kožo novodobnemu turistu,” razlaga magistra Sonja Breznik, oblikovalka destinacije.

Grilova etnološka zbirka – uporaba starega mizarskega orodja

Glavni cilj te mikro destinacije, kot tudi vsake druge, je povezati več majhnih ponudnikov v skupno celoto, ki bo sodobnemu turistu lahko ponudila butično, a celovito doživetje. S svojo raznoliko ponudbo in doživetji, ki zajemajo vse od zgodovinske in kulturne dediščine, zabavnih in poučnih do športnih aktivnosti, se lahko Ravno polje postavi ob bok vsem večjim destinacijam v regiji. Mikro destinacije se usmerjajo v butični turizem in presenetijo z doživetji, ki obiskovalcev ne pustijo ravnodušnih. Ob svetovnem dnevu turizma je destinacija Ravno polje že tretje leto zapored odprla svoja turistična dvorišča in se predstavila radovednim obiskovalcem.

Kmetija Žitnik

Deževen jesenski konec tedna žal ni bil najbolj izletniško naklonjen, ni pa ustavil večine dogajanj, ki so jih pripravili. Velika večina ogledov je potekalo pod streho, dogajanje na zunanjih površinah pa so – kjer je bilo možno – prilagodili vremenskim razmeram.

Na dogodku “Odpiramo vrata na turistična dvorišča” so ponudniki skoraj dobesedno odprli svoja dvorišča in obiskovalcem prestavili svoje raznolike dejavnosti. Tako se je zvrstilo več degustacij na kmetijah s preizkušanjem pristnih lokalnih pridelkov, skupaj s predstavitvijo življenja na kmetiji, kot smo ga poznali nekoč. Obiskovalci so si lahko ogledali notranjost rimske grobnice ali enega izmed najlepše ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji ali spoznali obsežen svet mineralov in fosilov v največji zasebni zbirki v Slovenij (z več kot 7.000 eksponati). Naravoljubci so bili najbolj navdušeni nad spoznavanjem sveta gob v gobarskem učnem parku Snežka in raznolikih rastlinskih vrst v Botaničnem vrtu Tal 2000.

Gobarski park Snežka – gobja pašteta

V nedeljo, ko je bilo dežja manj, se je našel primeren trenutek tudi za kratek sprehod vzdolž jezera Green Lake. Medtem ko zaradi slabšega vremena adrenalinski skoki v letalskem centru Maribor niso bili mogoči, so z veseljem skozi center popeljali vsakega obiskovalca, ki se je predhodno najavil. Na delavnicah v etnološki zbirki Gril pa organizatorji niso pozabili niti na najmlajše.

Več sto obiskovalcem se je 23. in 24. septembra predstavila destinacija Ravno polje. Vzdušje je bilo izjemno prijetno, zato vas odprtih rok pričakujejo tudi v prihodnje, lahko pa se že ta vikend, 30.9. in 1.10.2023, udeležite tudi športnega vikenda, ki bo potekal na Letalskem centru Maribor, ko pripravljajo številne aktivnosti. Organizatorji se zahvaljujejo vsem ponudnikom, ki so pripravili posebna doživetja, in vsem obiskovalcem za obisk.

Kmetija Selinšek
Kmetija Žitnik FOTO: Marko Vindiš
Kmetija Pal FOTO: Marko Vindiš

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.