01:26, čet, 4. Jul

VIDEO: Mariborski župan z ekipo predstavil nekaj točk jutrišnje seje Mestnega sveta MO Maribor





Pred jutrišnjo sejo Mestnega sveta Mestne občine Maribor župan Saša Arsenovič z ekipo predstavlja pomembnejše teme seje.

Župan MO Maribor Saša Arsenovič je uvodoma omenil, da je v nedeljo, 1. oktobra, po njegovih besedah eden najpomembnejših dogodkov v mestu, in sicer trgatev Stare trte. Gradbišče na Lentu bo ob Hiši Stare trte sproščeno in namenjeno prireditvi. Povedal je, kaj vse se na Lentu dela in kaj je po njegovem mnenju upočasnilo gradnjo. Dejal je, da ne bodo izvedli zunanje ureditve na območju Benetk, zunanje ureditve na območju Vodnega stolpa, zmanjšali so število instalacij za pitnike, ne bodo izvedli zunanje ureditve z novimi stopnicami, predvidenimi ob Hiši Stare trte. Izpostavil je, da so projekt prilagodili tako, da obstoječih stopnic ob ladjici niso rušili. Upa pa, da bodo v proračunu za leto 2024 potrdili stik z vodo ob plaži in tam nadaljevali gradnjo. Dejal je še, da zamude pri gradnji ne ogrožajo sofinanciranja.  Parkiranje pa bo na Lentu popolnoma spremenjeno, tako da na Lentu ne bo tranzitnega prometa.  Govoril je še o Evropskem tednu mobilnosti in drugih temah, tudi o načrtovanih novih postajah MBajka.

Mateja Cekič iz Urada za finance in proračun je spregovorila o realizaciji proračuna, ki je bil sicer precej pozno sprejet.

Andraž Mlaker, Urad za komunalo, promet in prostor, je predstavil odlok o spremembah in dopolnitvah o načinu opravljanja lokalne gospodarske službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih vod v MO Maribor. S spremembo odloka pripravljajo podlage za prenos koncesije oziroma storitve čiščenja komunalnih in padavinskih vod iz Centralne čistilne naprave na Javni holding Maribor. Naslednje leto junija se izteka koncesija z družbo Aquasystems, že zdaj pa na MOM izvajajo aktivnosti, da se to prenese na Javni holding Maribor. Izpostavil je, da sedaj v tem postopku z družbo Aquasystems dobro sodelujejo.

Sebastijan Novak, Urad za gospodarske dejavnosti, je predstavil temo, ki jo bodo obravnavali na seji Mestnega sveta MO Maribor. Gre za obravnavo gradiva odloka o rabi javnih površin, natančneje za gostinske vrtove. Razlog za spremembo in dopolnitev odloka je v vzpotavitvi pravne podlage, na podlagi katere bodo lahko uporabniki gostinskih vrtov enako obravnavani tako v letni kot v zimski sezoni. Uporabnino bi namreč plačevali glede na površino in ne na podlagi sezone. Izpostavil je, da je tovrstna ureditev že bila v veljavi, in sicer v letu 2012, naslednje leto pa se je zaradi zimskih razmer spremenilo. Ocenjujejo, da so zime v zadnjih letih milejše in zato so lahko gostinski vrtovi delujoči vse leto. Zdaj bi tako odlok v nekaj točkah spremenili. Pravi, da bi ta novelacija imela neposreden učinek na proračun MO Maribor, ob predpostavki, da bi gostinci ohranili enako površino vrtov kot do sedaj.

Andrej Rihter, Javni holding Maribor, je izpostavil, da bo ureditev tega holdinga nekoliko drugačna. Pripravljeno imajo predstavitev delovanja JHMB vse od ustanovitve do danes, ob tem pa, kje se bodo pokazale sinergije v naslednjih letih.

Maja Reichenberg Heričko, Sektor za urejanje prostora, je predstavila točko, v kateri je prva obravnava občinskega prostorskega načrta za stanovanjsko gradnjo v Razvanju, gre za območje zdaj opuščene vrtnarije. Tam je že opredeljeno stavbno zemljišče, ki je sicer označeno kot kmetijsko zemljišče. A akt dopušča v primeru opustitve te dejavnosti, da se območje nameni za stanovanjsko gradnjo. Umestili bodo 16 samostojnih stanovanjskih hiš.

Več v video:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.