12:19, pet, 5. Jul

Mednarodno podjetje želi v Mariboru proizvajati novo sredstvo, ki gasi celo litijeve baterije in sončne celice





Podjetje Trident CSL je na nedavnem sejmu Sobra v Gornji Radgoni predstavilo novo ekološko gasilno sredstvo, ki po zagotovilih proizvajalcev hitreje od drugih pogasi snovi, ki se sicer težko pogasijo, tudi litijeve baterije in sončne celice. Podjetje s podružnicami po vsej Evropi želi v Mariboru vzpostaviti tovarno in polnilnico novega sredstva.

Kot je za STA pojasnil predstavnik podjetja Trident CSL Bojan Kotnik, je tekoče sredstvo, ki so ga poimenovali trident, skupaj z ženo in hčerko razvil poklicni gasilec iz Frankfurta. Izdelujejo ga na vodni osnovi iz treh zelišč, ki rastejo povsod, glavna sestavina pa je mleček regratovih cvetov. Kotnik pravi, da gre za prelomnico v načinu gašenja, saj je sredstvo popolnoma ekološko in ne kontaminira ničesar.

Novo sredstvo trenutno proizvajajo v dveh svojih tovarnah

Nemško-kosovsko podjetje, ki ga izdeluje, ima po Evropi več poslovnih enot. Zaenkrat po Kotnikovih besedah novo sredstvo proizvajajo v dveh svojih tovarnah, novo tovarno in polnilnico pa želijo postaviti tudi v Mariboru.

“Ena tovarna tridenta stoji v Frankfurtu, druga v Prištini, vmes je tisoče kilometrov, zato smo kot najboljše logistično izhodišče izbrali Maribor. Od tu bodo zadovoljevali potrebe trga okoliških držav tega dela Evrope in vzhodne Evrope,” je pojasnil Kotnik.

O tej nameri so se po njegovih besedah pogovarjali z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom. Pri investiciji za odprtje tovarne pa računajo tudi na pomoč SID banke, saj investicija ne bo majhna, je dodal.

Trident pogasi materiale, ki jih je sicer zelo težko pogasiti ali pa to traja zelo dolgo in ima za naravo negativne posledice. Snov, prepojena z njim, je nevnetljiva, obenem pa nima negativnih posledic niti pri morebitnem zaužitju, so povedali v podjetju. Z njim pogašeno seno lahko tako živali zaužijejo.

Novo sredstvo sicer gasi celoten spekter snovi, je učinkovitejše in naravno

Ob robu sejma Sobra so pripravili demonstracijo, na kateri so z novim sredstvom uspešno in hitro pogasili litijeve baterije, solarni panel in avtomobilske gume. V nekaj minutah so pogasili tudi les, polit z bencinom in oljem, ter z bencinom polito seno.

Novo sredstvo sicer gasi celoten spekter snovi, ki jih gasijo s konvencionalnimi gasilnimi sredstvi, je pa učinkovitejše in povsem naravno, zatrjujejo proizvajalci. Kot dodajajo, se razlikuje tudi po tem, da ne zamrzuje predmeta, ki ga gasi, zato je primerno tudi za gašenje živih bitij.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.