12:25, pet, 5. Jul

VIDEO: Arsenovič je zaprl vrata javnosti, ko je prišlo do točke o nadlegovanju





Mariborski mestni svetniki se danes popoldne sestajajo na izredni seji, na kateri bodo med drugim obravnavali problematiko štipendij za nadarjene, seveda pa si mestni svetniki, ki so predlagatelji seje, želijo tudi razpravo o domnevnem nadlegovanju na Mestni občini Maribor.

Te točke sicer župan ni umestil na sejo – torej točke, kjer bi svetniki razpravljali o dokumentu oz. spisu, kjer je zabeleženo neprimerno obnašanje zaposlenih. Zato so se svetniki takoj tudi oglasili. “V vabilu na izredno sejo na 4. redno sejo, sklicano na pobudo četrtine mestnih svetnikov, ni bilo točke, ki so jo zahtevali predlagatelji,” je povedal Igor Jurišič. S tem se je začela tudi debata na to temo.

“Kot smo že v pisnem pojasnilu zapisali, je sklic za izredno sejo bil pravilno sklican za ti dve točki, ki sta na seji, za točko mobinga pa ne, saj ni bilo gradiva,” je pojasnila Rosana Klančnik. Povedala je tudi, da mestni svet tega ne more obravnavati, ker ni v pristojnosti MS: “Ker je bilo temu oporekano, je uprava pridobila mnenje pristojnega ministrstva, ki je potrdilo MO Maribor.” Svetnikom je še povedala, da v 31. točki poslovnika res piše, da mora župan vse točke dati na dnevni red, a piše tudi, da mora biti priloženo gradivo. Tu pa da ga ni bilo.

“Priložena je bila zadeva, torej ta spis, kot gradivo,” je povedala Lidija Divjak Mirnik, ki je poudarila, da tega spisa ne morejo priložiti, saj z njim ne razpolagajo: “V tem primeru se pri točki tri upošteva tisto gradivo, ki je trenutno dostopno, to je tudi to mnenje, ki ste si ga na MJU pridobili, in korespondenca, ki je potekala med svetnikom Igorjem Jurišičem in mestno upravo. Pod črto: Zato o tem gradivu, ki je dostopno, mi lahko razpravljamo. Jaz se strinjam, da ne moremo razkrivati osebnih podatkov, se pa strinjam tudi s tem, da zaradi mene zapremo sejo za javnost, da vse tisto, kar so osebni podatki prečrtate in nam spis pokažete. Enostavno ne razumem, zakaj tako vztrajno skrivate za spis, ker s tem samo spodbujate točno to, kar očitno ne želite spodbujati.”

Župan obrnil ploščo 

Igor Jurišič je še dodal: “Prisluhnil sem odločitvi in z njo nisem zadovoljen, zato v skladu s 34. členom poslovnika predlagam, da o tem odloča mestni svet, brez razprave, tako da predlagam, da se da takoj na glasovanje. Če bi kdo razpravljal, bi bilo to kršenje poslovnika, zato prosim župana, da da to takoj na glasovanje.”

Župan je dejal: “Hvala za vaša mnenja.”

Rosana Klančnik pa je dodala: “S tem postopkovnim predlogom bi posegli v sklicano izredno sejo. Zadnji odstavek 31. člena poslovnika pa jasno govori, da se o dnevnem redu izredne seje ne razpravlja in ne glasuje. Mislim, da postopkovni predlog na tem mestu ni na mestu.”

“Besede več nisem dal,” je zaključil župan, ko se je želela oglasiti Tjaša Gojkovič in samo še dodal:” Tega ne dam na glasovanje.” Kasneje je na vztrajanje mestnih svetnikov še dodal: “Mislim, da imamo še kakšne druge skrbi razen tega.” Na to se je oglasil Stojan Auer, ki je predlagal: “Predlagam 10 minut pavze, da se vodje svetniških skupin pogovorimo, če bomo še prisotne pri vašem delu, ker pri tem se lahko bojimo za demokracijo v Mariboru.”

Po tem pa je Arsenovič dejal: “Uvrščam na dnevni red kot 5. točko tisto točko, ki do zdaj ni bila umeščena.”

Peta točka na dnevnem redu, vendar zaprta za javnost

Takoj ko so svetniki zaključili četrto točko, se je oglasil župan Saša Arsenovič in dejal, da bi rad peto točko zaprl za javnost. To so nato tudi naredili. Izredna seja se torej nadaljuje, vendar za zaprtimi vrati, brez novinarjev in druge javnosti.

Izredno sejo, vsaj tisti del, ki je odprt za javnost, si lahko ogledate spodaj:

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.