12:18, pet, 5. Jul

Znano kdo bo prevzel vodenje sveta zavoda ptujske bolnišnice





Ptujska bolnišnica je tako kot druge v državi nedavno dobila nov svet zavoda. Ta se je, znova brez obveščanja javnosti, na ustanovni seji sestal že 13. septembra, na njej pa so za novega predsednika sveta imenovali Simona Zoreta, pravnika, zaposlenega v murskosoboški bolnišnici. Razpisa za novega direktorja bolnišnice še niso objavili.

Vlada je konec avgusta kot predstavnike ustanovitelja v svet zavoda Splošne bolnišnice Ptuj imenovala Simono Potočnik, Zorana Simonoviča, Klemna Pleška in Vando Labović, kot predstavnika zavarovancev Ivana Tibauta, kot predstavnik uporabnikov pa je bil imenovan Dušan Kričej. A že teden pozneje je Pleška in Labović razrešila in namesto njiju imenovala Zoreta in Klaro Mihaldinec, prav tako pravnico, zaposleno v UKC Maribor.

Zakaj se je tudi na ustanovni seji nadaljevala praksa prejšnje sestave sveta zavoda, po kateri o njej niso obvestili medijev in je bila torej zaprta za javnost, ni znano, je pa v. d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda zagotovil, da si bo v prihodnje prizadeval k temu, da seje znova odprejo za javnost.

Bolnišnica v prvih sedmih mesecih še vedno izkazuje pozitivno poslovanje

Sicer pa po njegovih besedah posebnih vsebinskih točk na ustanovni seji ni bilo, niti niso obravnavali poslovanja zavoda v letošnjem letu. Kot je povedal za STA, bolnišnica v prvih sedmih mesecih še vedno izkazuje pozitivno poslovanje, saj je presežek prihodkov nad odhodki znašal okoli 230.000 evrov.

“Likvidnostno smo v dobrem stanju, nimamo neporavnanih terjatev, saj plačujemo na rok. Prav tako nimamo kreditov, tako da smo trenutno v dobri kondiciji,” je dejal Voda, ki mu je stari svet zavoda pod vodstvom Danila Lončariča konec junija podaljšal mandat vršilca dolžnosti do izbire novega direktorja s polnimi pooblastili.

Potem ko Voda od zdravstvenega ministrstva ni prejel soglasja k imenovanju, je prejšnji svet zavoda konec maja mesto direktorice zaupal Anici Užmah, ki je lani morala oditi. S 1. julijem bi morala prevzeti položaj, a se to ni zgodilo, saj je svet zavoda mesec dni pozneje odločitev spremenil in Vodi podaljšal mandat za vodenje kot vršilec dolžnosti.

Na ustanovni seji člani sveta še niso sprožili postopka za objavo novega razpisa, se bo pa to predvidoma zgodilo na prvi redni seji, ki naj bi bila sklicana konec oktobra ali v začetku novembra.

Pred ptujsko bolnišnico pa je tudi skorajšnje odprtje dolgo pričakovanega urgentnega centra, kar naj bi se zgodilo predvidoma v začetku decembra. Prihodnji teden bodo oddali vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja, pred katerim bo najprej opravljen tehnični pregled. Po zagotovilih direktorja bo projekt zaključen v skladu s finančnimi okvirji iz pogodbe.

Trenutno spet neznanka usoda nadgradnje urgence še z enim nadstropjem

Je pa po odhodu zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana in posledično tudi Aleša Šabedra, sicer Ptujčana, večja neznanka spet usoda nadgradnje urgence še z enim nadstropjem, kjer načrtujejo ureditev novih operacijskih dvoran. Po besedah Vode so bili s Šabedrom glede tega dogovorjeni, da pripravijo potrebno dokumentacijo in da bi projekt nato uvrstili v nacionalni razvojni program za leto 2024.

“Tako je bilo dogovorjeno v začetku junija. Mi smo projekte naročili, ti so zdaj v zaključni izdelavi, potem pa je prišlo do menjave na mestu državnega sekretarja. Odtlej nismo prejeli nobene informacije, kako je s tem projektom,” je dejal Voda, ki se boji, da bi brez njega vsaj še nekaj časa ostali z izgovori države po veliki škodi ob poletnih poplavah.

V zvezi z omenjeno investicijo sta se nedavno na vlado s pobudo obrnila poslanca SD Bojana Muršak in Damjan Zrim, ki sta poudarila, da je projekt vitalnega pomena za bolnišnico in njeno delovanje v prihodnje. Z njim bi namreč zagotovili ustrezne prostore, boljše pogoje dela, kakovostne in varne storitve ter nenazadnje skrajševali čakalne dobe.

Ker vodstvo bolnišnice kljub sprejetim dogovorom in danim obljubam vse doslej ni prejelo odgovora z zagotovilom glede izvedbe investicije, sta poslanca na vlado naslovila pobudo, da v skladu s pristojnostmi v najkrajšem času naredi vse potrebno, da se v načrt razvojnih programov uvrstijo zadostna sredstva, ki bodo omogočila dokončanje in čim hitrejši začetek delovanja urgentnega centra na Ptuju.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.