01:23, sob, 6. Jul

Poplava položnic za solidarnostni prispevek z vprašljivimi zneski





Okrog 50 tisoč prejemnikov dividend naj bi v prihodnosti dobilo položnice za plačilo solidarnostnega prispevka, saj interventni zakon o odpravi posledic avgustovskih poplav določa plačilo solidarnostnega prispevka od vseh prihodkov.

Pri tem pa je treba upoštevati, da bi morala Finančna uprava RS izdati odločbe za obračun solidarnostnega prispevka prejemnikom slovenskih dividend. Po poročanju portala Žurnal24 bi več kot 50 tisoč takih odločb izdali za solidarnostni prispevek, ki bi bil manjši od treh evrov. To pomeni, da bi bili stroški izdaje take odločbe višji od samega prispevka, prav tako tudi stroški plačila solidarnostnega prispevka, če se upošteva še provizije na bančnih okencih.

Zneski v višini 30 centov in manj, stroški plačevanja tega pa višji

Sam solidarnostni prispevek namreč znaša 0.3 odstotka. Na portalu Žurnal24 so zapisali, da je 12.125 ljudi lani prejelo manj kot sto evrov dividend. Če se torej pogleda na odstotni delež, bi znašal njihov solidarnostni znesek iz tega naslova 30 centov ali manj.  In za ta znesek bi torej moral FURS izdati odločbo, poslati položnico, lastnik dividende pa plačati preko spletne bake, kar lahko znša 40 centov – torej že več od solidarnostnega prispevka. Če pa bi plačal na bančnem okencu, pa dejansko še več.

Smotrnost plačevanja takih zneskov

26.792 posameznikov pa bo po poročanju portala prejelo med sto in 500 evrov dividend. To pomeni, da bi za 0,3 odstotka njihovega prihodka pomenilo to zneske od 30 centov do evra in pol. Še vedno je to tako nizek znesek, da bi bili stroški izdaje odločbe s stroški plačila položnic višji. Tako je tudi tu smotrnost izdaje in plačila vprašljiva. Podobno pa je ne nazadnje tudi pri tistih ljudeh, ki so v letu 2022 prejeli od 500 do tisoč evrov dividend. Takih je 12.610. Njiov solidarnostni prispevek bi znašal za te prihodke  med 1,50 evra in tremi evri. Vse to velja za dividende iz Slovenije.

FURS bo odredil solidarnostni prispevek v davčni napovedi tistim, ki so prejeli dividende iz tujine. Ti bodo najprej morali oddati napoved.

Na portalu so še pregledali možnosti odpustka, saj je po Zakonu o davčnem postopku možen odpustek do dveh, v nekaterih primerih tudi do desetih evrov. Prav pri cedularnih davkih, ki zajemajo tudi dividende, je namreč zapisano, da se davka ne odmeri, če ta ne presega deset evrov, razen če je z zakonom drugače določeno. Več o tem TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.