12:23, pet, 5. Jul

Okoli 3500 bruck in brucev sedlo v študijske klopi Univerze v Mariboru





Na Univerzi v Mariboru danes začenja svojo študijsko pot okoli 3500 bruck in brucev, skupno je na 17 fakultet te univerze vpisanih okoli 14.000 študentov. Na večini fakultet so uvajalne aktivnosti potekale že prejšnji teden, zato so že danes začeli z rednimi študijskimi obveznostmi. Rektor Zdravko Kačič je vsem študentom izrekel dobrodošlico.

V skladu z uveljavljeno prakso so na univerzi prejšnji teden priredili uvajalni teden, ki je bil po navedbah rektorata zelo dobro obiskan. Z vrsto dogodkov, nekaj tudi prek spleta, so poskušali študentom zagotoviti čim več koristnih informacij ob začetku študijskega leta. Med drugim so si ti lahko ogledali prostore fakultet, spoznali univerzitetno knjižnico in študentske domove, poslušali nasvete Kariernega centra ter se seznanili z obštudijskimi dejavnostmi, ki so na voljo.

Sprejeme za bruce in brucke, na katerih so jim delili pakete z osnovnimi informacijami, je večina fakultet priredila v petek, nekatere pa to počnejo danes.

V prostorih Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor so danes tudi priredili sprejem za študente iz tujine, ki prihajajo na Univerzo v Mariboru preko programa Erasmus+. Teh je 482, največ iz Španije, Portugalske in Turčije, najbolj obiskane fakultete pa so ekonomsko-poslovna fakulteta, fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter filozofska fakulteta.

Univerza v Mariboru je za študijsko leto 2023/24 razpisala skupno 4554 vpisnih mest za 81 študijskih programov, kar je nekaj več kot lani. Na nobenem študijskem programu niso zmanjševali števila vpisnih mest, zvišali pa so jih na rednih študijih kemije, kemijske tehnologije, prava, dentalne medicine in na željo vlade tudi psihologije.

V zadnjih letih beležijo največ zanimanja za študij računalništva, informatike, medijskih komunikacij, strojništva, mehatronike, matematike, kemije, zdravstvenih ved, medicine in predšolske vzgoje.

Uradni podatki o številu vpisanih v novem študijskem letu bodo znani oz. usklajeni z ministrstvom šele v začetku novembra, glede na trende vpisa iz preteklih let pa pričakujejo nekaj več kot 14.000 vpisanih študentov na vseh stopnjah študija, od tega okoli 3500 brucev, so za STA povedali na rektoratu.

Rektor univerze Zdravko Kačič je v dobrodošlici študentkam in študentom zaželel dobro počutje v njihovem študijskem okolju. “Vstopate v novo obdobje priložnosti za plemenitenje znanja in nabiranje dragocenih izkušenj, kar je naše skupno poslanstvo. Ne pozabite, da nosite veliki delež odgovornosti za svoj študijski uspeh,” je dejal.

Študente in študentke želi spodbuditi, da pri študiju zavzamejo aktivno vlogo, da so samoiniciativni in da izkoristijo ponujene priložnosti. “Pri tem vam bo v oporo usposobljeni pedagoški kader, ki vam bo skozi ustvarjanje motivirajočih učnih situacij in tudi na podlagi vaših interesov pomagal usmerjati tirnice v smer, ki vas bo izpopolnila in izpolnila,” je poudaril.

“Kot digitalno in zeleno naravnana univerza vam letos ponujamo še več usposabljanj s področja zelenih in digitalnih vsebin, kjer se boste pripravljali na že prepoznane izzive prihodnosti,” je med drugim povedal.

Kot pojasnjujejo na univerzi, v študijskem letu 2023/24 začenjajo z razširjenimi aktivnostmi na področju izbirnosti, ki bo na voljo študentom. V okviru letošnjega razpisa lahko študentje izbirajo med 79 učnimi enotami s področij športa, ekonomije, tehnike, človekovih pravic in drugih področij, tokrat pa je v nabor prvič vključeno tudi večje število učnih enot s področja zelenih in digitalnih vsebin, ki jih univerza izvaja v okviru načrta za okrevanje in odpornost.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.