23:45, pet, 5. Jul

Znani bodo podatki o številu brezposelnih v septembru





Zavod RS za zaposlovanje bo danes objavil podatke o številu registriranih brezposelnih v septembru. Julija in avgusta se je število po več zaporednih padcih sezonsko nekoliko zvišalo, v prvi vrsti zaradi izteka zaposlitev za določen čas. Uradno je bilo še vedno brez dela manj kot 50.000 oseb, kar je blizu meje naravne brezposelnosti.

Avgusta je bilo v evidenci brezposelnih 47.383 oseb, kar je 0,2 odstotka več kot julija in 12,1 odstotka manj kot avgusta lani. Na novo se je na zavodu prijavilo 3953 brezposelnih. Med njimi je bil 1801 brezposeln zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 244 iskalcev prve zaposlitve, 36 brezposelnih zaradi stečajev in 759 presežnih delavcev.

Gospodarske razmere se sicer nekoliko zaostrujejo

Pred avgustovskim in julijskim zvišanjem števila registriranih brezposelnih se je to trikrat zapored spustilo na rekordno nizko raven. Najmanj brezposelnih, 46.178, je bilo junija.

Gospodarske razmere se sicer zdaj nekoliko zaostrujejo, a makroekonomisti glede gibanj na trgu dela ostajajo optimistični. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je v jesenski gospodarski napovedi zapisal, da bo število registriranih brezposelnih letos v povprečju znašalo 48.800, leta 2024 46.600, leta 2025 pa 44.900.

To obeta nadaljnja neskladja oziroma povečan razkorak med ponudbo ustreznega kadra in povpraševanjem. Težave delodajalcev pri iskanju kadra so v tej luči precejšnje, delavce zato še naprej iščejo v tujini. Kako jim gre v Bosni in Hercegovini, bodo danes poleg najnovejših številk o brezposelnih predstavniki zavoda pojasnili na novinarski konferenci.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.