01:21, čet, 4. Jul

Od 86 projektov participativnega proračuna v Mariboru do zdaj izvedli le dva, občani izgubljajo zaupanje





V Mestni občini Maribor so izvajanje večine od 86 izglasovanih projektov v okviru najnovejšega cikla participativnega proračuna zamaknili v leto 2024. Zaenkrat sta po navedbah občine v celoti izvedena le dva projekta. V Iniciativi mestni zbor opozarjajo, da se s takšnim odnosom do izglasovanih predlogov izgublja zaupanje občank in občanov.

Največ podpore na glasovanju občank in občanov oktobra lani je prejel predlog postavitve košev in klopi na pešpoti ob Dravi v Bresternici, med izglasovanimi pa so tudi vzpostavitev broda na Dravi, postavitev odra v Kulturnem centru Pekarna in prenova stopnic na Kalvarijo. Skupno so ocenjeni na okoli milijon evrov.

Na mestni občini poudarjajo, da se zavedajo pomena izvedbe participativnega proračuna. “Kljub temu, da mehanizem participativnega proračuna ne sodi med obvezne naloge občine, se zavedamo, da pomembno vpliva na kakovost življenja v lokalni skupnosti, zato si bomo prizadevali, da izglasovane projekte izvedemo,” so povedali za STA.

Občani izgubljajo zaupanje

Ob tem so ponovno opozorili na podfinanciranje občine s strani države, ki je po trditvah župana Saše Arsenoviča glavni razlog za finančne težave občine.

Pobudniki uvedbe participativnega proračuna v mariborski občini – Iniciativa mestni zbor – pa opozarjajo, da je zaupanje temelj participacije. “Pri participativnem proračunu to pomeni, da občina izvaja postopke v skladu z dogovorom in uresniči vse izglasovane projekte, kot je obljubila. Če tega zaupanja ni, občani v procesu ne bodo sodelovali,” so sporočili.

“Ker je za izvedbo izglasovanih projektov planiran dveletni termin, to sicer še ne pomeni, da je občina svojo zavezo prekršila, je pa to vseeno slab signal za vse, ki so v procesu participativnega proračuna sodelovali kot predlagatelji in/ali glasovalci, pa tudi za vse ostale, ki so tokrat šele spoznavali proces in že načrtujejo, kako se v participativni proračun naslednjič aktivneje vključiti. Izglasovanih je bilo namreč kar nekaj manjših, za realizacijo in proračun nezahtevnih projektov. Teh bi se lotili in na tak način vzdrževali zaupanje občanov,” so še dodali.

Od 86 do zdaj izvedli le dva

Od 86 projektov, ki so bili izglasovani za izvedbo v letih 2023 in 2024, sta bila po navedbah občine doslej izvedena dva, in sicer postavitev treh klopi in košev za odpadke ob kolesarski poti v Melju ter čiščenje grafitov s Tržnice Tabor.

Na pešpoti v Bresternici so postavili dve klopi, za ostale tri se še usklajujejo z lastnikom zemljišča. Kot delno izveden projekt štejejo še zasaditev dreves v Melju, dva projekta pa sta po navedbah občine v izvajanju, in sicer snovanje rozarija na Rožnem griču v Mestnem parku in sanacija igrišča pri osnovni šoli v Kamnici.

“Izvedba ostalih projektov se bo prenesla v leti 2024 in 2025,” so napovedali na občini. “Z novim ciklom participativnega proračuna pa bomo začeli, ko bodo za to zagotovljena finančna sredstva,” so še dodali.

Nekaj dolgov je še iz prejšnjega cikla, v katerem so občani in občanke izglasovali 44 projektov. Izvedli so jih namreč 39, enega ni mogoče izvesti, štirje pa še čakajo na zaključek. To so postavitev digitalnih tabel na rekreacijskih poteh, postavitev spomenika padlim živalim, postavitev kolesarnice pri šoli v Limbušu in oblikovanje krajinskega parka Stražun.

Pred tednom dni so v Pekrah odprli novo košarkarsko igrišče in igrala, ki so bili izglasovani v okviru prejšnjega cikla participativnega proračuna, a so ju na občini nadgradili. Končna vrednost izvedbe projekta je nekaj manj kot 84.000 evrov, medtem ko naj bi bila osnovna vrednost posameznih projektov v participativnem proračunu največ 20.000 evrov.

Pred Osnovno šolo Toneta Čufarja na Pobrežju pa so ta teden vzpostavili že drugo dostavno nišo v mestu, kjer lahko starši varno odložijo otroke ob prihodu v šolo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.