14:17, ned, 28. Jul

Komisija bo ugotavljala okoliščine smrti Stefana: Pojasnili, kako so ga obravnavali v zaporu





N1 je poročal, da je v zaporu na Dobu umrl Stefan Cakić, ki je prestajal 10-letno zaporno kazen za uboj igralca Gašperja Tiča. Storil naj bi samomor.

Na Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za lokalec.si dejali: “Potrjujemo, da se je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni danes zgodil samomor obsojenca. Neposredno po dogodku so bile v skladu s Pravilnikom o izvrševanju kazni zapora o dogodku obveščene vse pristojne institucije in oseba, ki jo obsojenec ob sprejemu prestajanja zaporne kazni v izjavi navede kot osebo, ki naj jo zavod obvesti v primeru njegove hospitalizacije ali smrti.”

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij bo izmed delavcev Generalnega urada imenoval tričlansko komisijo, ki bo ugotovila okoliščine smrti obsojenca in se bo skladno s pravilnikom opredelila tudi do pravilnosti ravnanja zavoda v zvezi z dogodkom.

Na ravni Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je bila v letu 2004 uvedena strategija preprečevanja samomorov in samopoškodb, saj je zapor okolje s povečanim tveganjem za tovrstno vedenje, so nam pojasnili in dodali: “Po uvedbi strategije se je povprečni količnik samomorov bistveno zmanjšal, a žal se vseh primerov še vedno ne da preprečiti. Zaprte osebe namreč pogosto doživljajo občutke obupa, nemoči, osamljenosti in brezizhodnosti zaradi odvzema svobode, zato poskušamo to področje še posebej naslavljati. V skladu s strategijo se v zavodih oceni samomorilna ogroženost vsake na novo sprejete osebe.”

Zaprtim osebam v stiski nudijo pomoč zavodski delavci različnih profilov, ki zaprto osebo v kritičnih trenutkih poskušajo usmerjati k rešitvi problema. Strokovni delavci se na tem področju povezujejo tudi z zunanjimi strokovnjaki in se sistematično izobražujejo za prepoznavanje samomorilne ogroženosti.

“Dodajamo, da v zadnjem primeru dokončanega samomora zaprta oseba v zavodu ni bila obravnavana kot samomorilno ogrožena, zaradi varstva osebnih podatkov pokojnika pa dodatnih podrobnosti o dogodku ne moremo podati,” so še pojasnili.

Za informacije o ustreznih oblikah pomoči ali za podporo in pogovor se lahko obrnete na telefone za pomoč v stiski:
• Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
• Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik
116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
• Društvo SoS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (pon.-pet. med 12. in 22. uro; sob., ned., prazn. med 18. in 22. uro). Klic je brezplačen.
• TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Za podporo, komunikacijo in podatke o ustreznih oblikah pomoči se lahko obrnete tudi na spletno svetovanje:
• zdravstveni portal s svetovalnimi forumi za odrasle: www.med.over.net
• spletna svetovalnica za mlade: www.tosemjaz.net
• spletna postaja za razumevanje samomora: www.zivziv.si

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.