21:41, pet, 5. Jul

Računsko sodišče Varuhu človekovih pravic za poslovanje v letu 2022 izreklo mnenje s pridržkom





Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Varuha človekovih pravic RS v letu 2022 izreklo mnenje s pridržkom. Po ugotovitvah sodišča je Varuh posloval v neskladju s predpisi v več primerih, med drugim pri zagotavljanju pravic javnim uslužbencem, pri oddaji javnega naročila za čiščenje in pri sklenitvi pogodbe civilnega prava.

Kot so na računskem sodišču navedli v povzetku revizijskega poročila, je Varuh človekovih pravic javnim uslužbencem zagotavljal pravice v večjem obsegu, kot jim jih omogočajo predpisi. Pri oddaji javnega naročila za storitve čiščenja je neustrezno določil pogoj za sodelovanje v postopku javnega naročanja in dokazila za izpolnjevanje meril za oddajo javnega naročila.

Pri valorizaciji denarnih obveznosti v enem primeru ni upošteval določil veljavnih predpisov, ki jih v večletnih pogodbah dogovarjajo pravne osebe javnega sektorja. Prav tako po ugotovitvi sodišča pred plačilom računov ni preverjal pravnega temelja in višine obveznosti v znesku 1890 evrov.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi, da je za opravljanje dela, kjer so obstajali elementi delovnega razmerja, Varuh sklenil pogodbo civilnega prava. V več primerih ni predobremenil proračuna v zahtevanem petdnevnem roku, v dveh primerih pa je prevzel obveznosti prek dovoljenega obsega prevzemanja obveznosti v breme proračunov prihodnjih let za nedopustno časovno obdobje.

Podali so jim priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevalo predložitev odzivnega poročila

Računsko sodišče je Varuhu človekovih pravic podalo priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora Varuh izkazati odpravo nepravilnosti.

Pri Varuhu so za STA pojasnili, da so z računskim sodiščem v času revizije tvorno in korektno sodelovali, bistveni del ugotovljenih kršitev pa v želji izboljšanja notranjega upravljanja že odpravili. “Vlogo in delo računskega sodišča spoštujemo, zato njegove ugotovitve kot dober gospodar sprejemamo v celoti in bomo v skladu s tem pripravil tudi odzivno poročilo,” so dodali.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.