08:22, pet, 5. Jul

Pozor, danes vas bodo mariborski policisti poostreno spremljali





Poostren nadzor policistov za večjo varnost pešcev.

Te dni pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev v cestnem prometu. Pešci so nedvomno med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev v cestnem prometu. Večletne analize kažejo, da so pešci najbolj ogroženi v zgodnjih spomladanskih, jesenskih in zimskih dneh, predvsem ob jutranjih in večernih urah, ko je vidljivost slabša.

Poostren nadzor voznikov motornih vozil, ki ogrožajo varnost pešcev

Za območje Policijske uprave Maribor statistični podatki kažejo, da so pešci najpogosteje žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti pa ne smemo tudi nesreč, ki se zgodijo zaradi neustreznega ravnanja pešcev.

V okviru omenjene akcije bodo na območju Policijske uprave Maribor 18. oktobra 2023 med 6. in 13. uro poostreno nadzirali voznike motornih vozil, ki ogrožajo varnost pešcev, zlasti na prehodih za pešce, kakor tudi ugotavljali nepravilnosti pešcev v prometu in nepravilnosti glede označevanja pešcev v času zmanjšane vidljivosti. Prav tako bodo v tem času izvajali nadzor nad vozniki lahkih motornih vozil (e-skiroji), so sporočili iz PU Maribor.

Vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, da upoštevajo cestno prometne predpise. Pešcem pa, da uporabljajo prometne površine namenjene hoji pešcev, da prečkajo vozišče na prehodu za pešce, da na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču nosijo svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani ali nosijo odsevnik.

“Voznike motornih vozil pa opozarjamo, da so na cestah tudi pešci in da naj jim odstopijo prednost, hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve, na območjih kjer se običajno zadržujejo pešci (pred šolami, v naseljih), naj vozijo še posebej previdno,” sporočajo iz PU Maribor.

Voznikom lahkih motornih vozil pa sporočajo, da so kot udeleženci v cestnem prometu, do dopolnjenega 18. leta, dolžni med vožnjo uporabljali ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado, da uporabljajo ustrezne prometne površine, da prilagodijo hitrost svoje vožnje in da upoštevajo cestno prometne predpise, ki jih zavezujejo kot udeležence v cestnem prometu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.