19:22, pet, 5. Jul

Zavod delodajalce vabi k delovnemu preizkusu brezposelnih





Zavod za zaposlovanje je objavil javno povabilo za izvedbo delovnega preizkusa brezposelnih. Ta delodajalcem omogoča, da preizkusijo brezposelne na delovnem mestu ter si povrnejo upravičene stroške opravljenega preizkusa še pred odločitvijo glede zaposlitve. Povabilo bo odprto od 2. novembra do porabe sredstev oz. najdlje do 30. septembra 2024.

Za povračilo upravičenih stroškov izvedenih delovnih preizkusov je na voljo skupaj okvirno 850.000 evrov iz državnega proračuna, so pojasnili na zavodu.

V delovni preizkus se lahko vključijo brezposelni, ki so prijavljeni v njihovi evidenci brezposelnih, vključitev pa je možna le na podlagi napotitve zavoda.

Ponudbo za izvedbo delovnega preizkusa lahko oddajo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v poslovni register, in izpolnjujejo še druge pogoje za prijavo, opredeljene v javnem povabilu. Ponudbo lahko oddajo na portalu za delodajalce.

Delodajalci morajo delovni preizkus brezposelnih izvajati v skladu s programom, ki ga predlagajo v ponudbi na javno povabilo. Program mora potekati na območju Slovenije. Traja od najmanj sto ur do največ enega meseca. Izjemoma je lahko daljši, če se vključi brezposelni z odločbo pristojnega organa za delo s krajšim delovnim časom od polnega, so dodali.

Delodajalci so dolžni vsakemu udeležencu zagotoviti mentorja

Delodajalci so dolžni vsakemu udeležencu zagotoviti mentorja, delovno opremo in primeren prostor. Delovni preizkus traja praviloma polni delovni čas, največ pet dni v tednu. Praznikov se ne nadomešča, prav tako pa se delovni preizkus ne sme izvajati ob nedeljah in praznikih, so zapisali na zavodu.

Kot so še pojasnili, bodo udeležencem za dejansko udeležbo na delovnem preizkusu mesečno za pretekli mesec izplačali dodatka za aktivnost in za prevoz.

V obdobju od leta 2020 do 2023 je bilo v delovni preizkus vključenih več kot 1500 brezposelnih, po zaključku programa pa se zaposli okrog 80 odstotkov vseh udeležencev, kar je po oceni zavoda dober rezultat.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.