13:16, pet, 5. Jul

Gospodinjstva zmanjšala potrošnjo





Potrošnja gospodinjstev na prebivalca se je v drugem četrtletju v območju evra na četrtletni ravni zmanjšala za 0,2 odstotka, potem ko se je v predhodnem trimesečju za 0,5 odstotka. Istočasno se je dohodek gospodinjstev na prebivalca v evrskih državah povečal za 0,1 odstotka, v četrtletju prej pa za 0,6 odstotka, je sporočil Eurostat.

V celotni EU se je realni dohodek gospodinjstev na prebivalca v drugem četrtletju na ravni trimesečja zmanjšal za 0,1 odstotka, potem ko se je v prvem letošnjem četrtletju zmanjšal za 0,9 odstotka. Hkrati se je dohodek gospodinjstev na prebivalca povečal za 0,3 odstotka, potem ko se je v prvem letošnjem četrtletju povečal za 0,5 odstotka.

Bruto razpoložljivi dohodek gospodinjstev je bil nominalno in sezonsko prilagojeno v območju evra višji za 1,3 odstotka in v EU za 1,6 odstotka.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se je v območju z evrom v drugem četrtletju povečala za 0,4 odstotne točke in v EU za 0,5 odstotne točke.

Med državami članicami, za katere so bili na voljo podatki, se je stopnja varčevanja povečala v devetih državah, v eni je ostala nespremenjena, v štirih pa se je zmanjšala. Največjo rast so imele Portugalska (+2,4 odstotne točke), Nizozemska (+1,6 odstotne točke) in Belgija (+1,3 odstotne točke). Največji padec sta imeli Avstrija (-2,1 odstotne točke) in Italija (-0,5 odstotne točke).

Stopnja investicij gospodinjstev je bila v območju evra nižja za 0,4 odstotne točke, v EU pa za 0,3 odstotne točke. Najvišjo rast je imela Poljska (+0,4 odstotne točke), največji padec pa Madžarska (-1,6 odstotne točke).

Za Slovenijo Eurostat ni imel podatkov.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.