09:27, pet, 5. Jul

Slovenija se je po stopnji prostih delovnih mest uvrstila na sedmo mesto





Število zasedenih delovnih mest se je po treh letih tokrat prvič zmanjšalo, najbolj v predelovalnih dejavnostih (za 1.700 manj). Med državami članicami EU se je Slovenija po stopnji prostih delovnih mest uvrstila na sedmo mesto, kar je nekoliko nad povprečjem EU.

Manj zasedenih delovnih mest …

Število zasedenih delovnih mest se je po treh letih stalne rasti tokrat zmanjšalo, bilo jih je za 1.500 manj kot v prejšnjem četrtletju. Še najbolj se je zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih (za 1.700 manj) in v dejavnosti prometa, v kateri je bilo za skoraj 430 manj zasedenih delovnih mest, navedejo na strani SURS.

Medletna primerjava, torej 3. četrtletja 2023 z istim lanskim četrtletjem, v večini dejavnosti še vedno izkazuje povečanje števila zasedenih delovnih mest. Upad je bil zaznan le v dveh dejavnostih, in sicer pri drugih raznovrstnih dejavnostih (za 120 manj) in v dejavnosti javne uprave (za skoraj 340 zasedenih delovnih mest manj).

… in tudi manj prostih delovnih mest

Povpraševanje po novi delovni sili je v 3. četrtletju ostalo na visoki ravni, vendar se je v primerjavi s četrtletjem prej zmanjšalo. Skupno je bilo razpisanih 22.200 prostih delovnih mest ali za 5 % manj kot v prejšnjem četrtletju. Največje povpraševanje je bilo tudi tokrat v gradbeništvu, v katerem so delodajalci iskali skoraj 4.400 novih sodelavcev, skoraj toliko (4.300) so jih potrebovali tudi v predelovalnih dejavnostih.

Medletna primerjava še vedno izkazuje za približno desetino manjše povpraševanje po novi delovni sili ali skoraj 2.800 prostih delovnih mest manj.

Vsi podatki so dostopni TUKAJ.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.