11:24, pet, 5. Jul

Zaposleni v Tušu imajo dovolj: “Dovolj imamo enoletne ignorance pod pretvezo, da se bo od zgoraj vse rešilo”





“Delavke in delavci združeni v organizaciji sindikat Tuš smo šele včeraj, preko medijev, izvedeli novico o prodaji Engrotuša d.o.o novemu kupcu – to je postal Mercator, ki je v lasti hrvaškega koncerna Fortenova. Mercator naj bi prevzel maloprodajo in veleprodajo (Cash & Carry), medtem ko drogerije ostajajo v lasti družine Tuš,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Morda je naš sindikat še mlad, saj obstajamo šele od leta 2021, a smo v zelo kratkem času postali številčno močni in dobro organizirani. Za sabo imamo peticije, medijski konference, akcije in protest pred upravo. Lani smo v manj kot treh mesecih večkrat obiskali čez 100 poslovalnic, okrepili našo mrežo, zbrali čez 1.100 podpisov za stavko in včlanili več kot 300 novih članic in članov ter si izborili reprezentativnost. To smo počele delavke in delavci sindikata Tuš skupaj z aktivisti. Vodstvo je na to očitno pozabilo,” dodajo.

Skupaj smo prisilili vodstvo v pogajanja, ki so vodila v podpis dogovora. A kaj, ko ta v praksi živi in se uveljavla le tam, kjer smo delavci prevzeli vajeti v svoje roke.

“Dovolj imamo tega! Dovolj imamo enoletne ignorance pod pretvezo, da se bo od zgoraj vse rešilo, medtem ko vodstvu odgovarjajo kršitve, ustrahovanja in razdori med delavci. Dovolj imamo sestankov in navideznega dialoga, ki ne pelje nikamor. Delavke in delavci smo izmučeni, iz nas lije pot od garanja in solze od bolečin ter stresa. Še vedno delamo odštempljani, se odrekamo času za malico, saj NI DELAVK IN DELAVCEV, ki bi nas menjali. Naše hrbtenice in sklepi so uničeni od intenzivnega dela ter nepravilnega dvigovanja težkih bremen. Garamo za Tuše, Aldije, Fortenove, ni važno, če so domači ali tuji – vsi nas izkoriščajo.”

Našega delovanja ne jemljejo resno, zato sindikat Tuš odhaja na teren in zahteva takojšnja pogajanja glede spodnjih zahtev:
Odprava šikaniranja in trpinčenja po poslovalnicah s strani poslovodij in področnih.
Višje plače in višja božičnica za vse delavke in delavce.
Vrnitev vseh odvzetih dodatkov
Več delavcev na izmeno.
Zaščita starejših delavk in delavcev
Krajši delovnik ob sobotah – za več prostega časa delavstva v maloprodaji.

“S to najavo pozivamo tako javnost, naše kupce, kot tovariške sindikate, centralo in organizacije, da nas po najboljših močeh podprete v naših prizadevanjih in akcijah. Samo skupaj z vami bomo dosegli spremembe v podjetju, v maloprodaji in tudi širše v družbi. Čas je, da delavke in delavci udarimo po mizi. 2.635 nas je v tem podjetju, ki s svojim delom omogočamo, da podjetje obstaja, posluje in trguje. Zato bomo tudi MI, DELAVKE IN DELAVCI povedali, kako hočemo delati in živeti,” zaključijo v sindikatu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.