07:23, pet, 5. Jul

Ljubezen do pokojnega moža, ki je storil samomor, je Anito vodila naprej in danes je uspešna podjetnica





Anito Šumer ljubiteljica droži, danes uspešna podjetnica, je pred leti doletela tragedija. Njen mož je storil samomor. Odločila se je, da o svoji zgodbi iskreno spregovori. Njena zgodba peke z drožmi se je začela ravno zaradi njenega moža, ko so mu odstranili žolčnik.

Pred leti je storil samomor. “Imel je psihične težave, izzive, imel je shizofrenijo, ampak sva skupaj oba dobro krmarila, razen takrat, ko so se pojavile kakšne epizode. Drugače je Sašo čudovito funkcioniral, bil je čudovit, ljubeč moški. Bil je spoštljiv, sočuten, prijazen,” opiše pokojnega moža. “Ko vidiš ljubljenega človeka, kako se v določenem obdobju spreminja. Morda sliši neke glasove, ki jih jaz nisem. Tudi sama sem podvomila v svojo lastno zaznavo. Bilo je kar naporno v tistem obdobju,” doda.

“Najprej nisem mogla dojeti, kaj se je zgodilo. Ko vidiš telo brez življenja, telo osebe, ki ga ljubiš” 

Opiše svoja čustva. Pojavil se je cel spekter občutkov. Že zjutraj, ko sem odšla od doma na eno snemanje, se je dan začel čudno. Ljubeče sva se poslovila. Vedel je, da delam, takrat sva dala drug drugemu prostor. Na poti v Velenje sem se izgubila. Cel dan me je obhajala slutnja. Ko sem ga poklicala, je bil telefon neodziven. Ko sem odhitela domov, nisem mogla priti v stanovanje, ker je bilo zaklenjeno.” S sosedom sta vdrla in ga našla v kopalnici. “Najprej presenečenje, jeza, potem žalost, bes. Prvih par trenutkov sploh nisem dojela. Ko vidiš telo brez življenja, telo osebe, ki ga ljubiš.”

“Zdelo se mi je, kot da imam zlomljeno hrbtenico”

V najtežjih trenutkih so jo podprli najbližji. “Nisem vedela, kako se soočiti s tem. Vrgla sem se v delo. Delo je bil moj način, na katerega sem se bila v tistem soočiti s tistim, kar se je zgodilo. Čudovite ženske, ki so me podprle, niso imele izzivov s tem.” Sprva ni želela govoriti o tem, zakaj je do smrti njenega ljubega prišlo. In razlog? “Kaj bodo pa drugi rekli? A nisi nič videla, kaj se je dogajalo? Samoobtoževanje sebe.”  Na tem mestu ji je pomagala poročna priča. Hitro sva šli skozi to, da to ni bila moja krivda. Da si je to izbral sam. Gre za proces in vmes pridejo na plan tudi takšne misli.”

“Če ne slišimo šepeta telesa, občutimo, zaslišimo krik in bolečino. Pol leta po smrti sem naredila osnutek druge knjige, stestirala ogromno receptov, spekla še več stvari. Stanovala sem pri prijateljici, da nisem bila sama.”

Vse njene knjige so bile nagrajene

Odločila se je, da pot nadaljuje tudi v spomin nanj. Sam ji je vedno rekel, da kruhu nekaj manjka, v kolikor ga ni okrasila. “Tretja knjiga je posvečena tej lepoti in tudi njemu,” doda. Prizna, da si nikoli ni mislila, da bo njena zgodba tako uspešna. Njen primarni namen je bil speči nekaj, kar bo lahko njen mož jedel. Danes s svojimi recepti osvaja svet.

Prva knjiga je Drožomanija, ki je na voljo v petih tujih jezikih. Leta 2019 je knjiga prejela naziv najboljše knjige o kruhu na svetu po izboru Gourmand International World Cookbook Awards. Druga knjiga je Slana in sladka drožomanija. Leta 2021 je bila uvrščena med 3 najboljše knjige o kruhu na svetu. Tretja knjiga nosi naslov Umetnost krašenja kruha. In tudi ta knjiga je bila nagrajena. Je namreč prva slovenska kuharska knjiga, ki je osvojila najprestižnejši naziv – najboljša kuharska knjiga na svetu na svetovnem izboru Gourmand World Cookbook Awards 2022, znanim tudi kot ”kuharski Oskarji”.

“Če svoje droži poimenujemo, potem bolje skrbimo zanje”

Anita ima na voljo številne delavnice, ki si jih lahko ogledate tukaj. Veliko dela v tujini, obiskala je že več kot 12 držav. “Vse znanje, ki ga pridobimo, nam vedno nekje koristi,” pove. Sama ima dve vrsti droži, poimenovala jih je Rudl in Rosa. “Najstarejši je Rudl, star je 11 let in je z glutenom. Rosa so brezglutenske droži. Tudi meni kdaj spodleti, tudi to objavim na družbenih omrežjih, gre za nabiranje izkušenj do boljšega rezultat. Če svoje droži poimenujemo, potem bolje skrbimo zanje. Starejše so, močnejše so.”

“Sem navdušena raziskovalka življenja, ljubiteljica peke z drožmi, hkrati pa sem v procesu fermentiranja te življenjske izkušnje, te prelomnice. Ko je Sašo naredil samomor, jaz temu pravim, da je bila to moja velika iniciacija. Stopila sem na pot odkrivanja sebe, svojih globin. Bolj, ko gremo v svojo temo, bolj, ko gremo v svoje bistvo, globino, močneje lahko sijemo. Pridemo bližje k sebi, v stisk s svojim bistvom.” 

Ukvarja se tudi s kundalini jogo

Kundalini joga je joga dviga zavesti in joga vodnarjeve dobe, ko v poplavi informacij iščemo stik s sabo in svojim telesom ter lastno izkušnjo. Ta oblika joge je sicer stara več kot 5000 let, drug drugemu smo učitelji, a največji učitelj se skriva v nas samih. Le spomniti se ga moramo. “Ta holistični pristop je mene osebno najbolj pritegnil. Kljub temu da sem v preteklosti preizkusila tudi druge vrste joge.”

“Sašo je bil izjemno inteligenten človek, toliko področij mu je bilo blizu. Od tega tudi duhovnost. Bral in prakticiral je moč zdravilnih rok, akupunkturo, različne tehnike. Jaz sem na to gledala z distanco. Nato pa te življenje potisne. Vedno nam pripelje na pot ljudi, knjige, različne oblike, stisk s seboj,” pove in doda: “Da pogledamo v delček sebe, ko smo ga morda zakopali.”

Celotni oddaji lahko prisluhnete spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.