04:23, ned, 15. Sep

Slovenski kriminalisti sodelovali v obsežni preiskavi spolnih zlorab otrok





Na današnji novinarski konferenci so predstavili uspešno izvedeno operacijo Mozaik 2023, obširno mednarodno kriminalistično preiskavo s področja spolnih zlorab otrok prek interneta. “Operacijo smo izvedli od 6. do 17. novembra 2023 v sodelovanju z Europolom, Madžarsko, Hrvaško in nekaterimi državami iz regije Zahodnega Balkana, in sicer v okviru Evropske platforme za boj proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu (ang. European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – EMPACT).”

Več slovenskih državljanov prek spleta pridobivalo in razširjalo posnetke spolno zlorabljenih otrok

Povedala sta, da so kriminalisti iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in sektorjev kriminalistične policije na policijskih upravah Ljubljana, Kranj, Koper in Novo mesto iz tujih varnostnih organov in domačih organizacij prejeli podatke, iz katerih je bilo razvidno, da je več slovenskih državljanov prek internetnih omrežij pridobivalo in razširjalo gradivo, ki prikazuje spolno zlorabljene otroke.

Ugotovljeno je bilo, da gre za več kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki prikazuje spolno zlorabo mladoletnih oseb. Na slikovnih in videodatotekah so prikazane mladoletne osebe, ki jih spolno zlorabljajo odrasle osebe, in mladoletne osebe, ki so na posnetku gole.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah med žrtvami ni slovenskih otrok

Z dosedaj zbranimi obvestili in ugotovitvami med žrtvami ni slovenskih otrok niti v preiskavi doslej ni bilo potrjeno, da bi osumljenci gradivo, ki je bilo predmet preiskave, izdelali sami oziroma da bi fizično spolno zlorabljali otroke. Je pa bilo z do zdaj zbranimi obvestili ugotovljeno, da so nekateri osumljenci za gradivo spolnih zlorab otrok plačevali s kriptovalutami, delovali pa so tudi na temnem spletu (v darknet omrežju).

Preiskava in identifikacija osumljenih slovenskih državljanov, ki so razširjali in si pridobili tovrstno gradivo, je potekala v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in korporacijami, ki imajo v lasti družbena omrežja, v sodelovanju z Europolom in podjetji, ki se ukvarjajo s kriptovalutami oziroma s kriptoborzami.

Identificiranih osem osumljencev, državljanov Slovenije
Kriminalisti so v času preiskave od domačih in tujih korporacij pridobili podatke, na podlagi katerih je bilo možno identificirati osumljence. Na podlagi vseh pridobljenih podatkov so kriminalisti identificirali osem osumljencev, slovenskih državljanov z območij policijskih uprav Ljubljane, Kranja, Kopra in Novega mesta. Pet osumljencev je za izvrševanje kaznivih dejanj uporabljajo kriptovalute, delovali pa so tudi v darknetu.

Kriminalisti so v četrtek, 9. novembra 2023, na podlagi odredb sodišča na območju omenjenih policijskih uprav opravili osem hišnih preiskav, pri katerih so zasegli 40 elektronskih naprav in drugih nosilcev elektronskih podatkov. Pri preiskavah je sodelovalo 41 kriminalistov in policistov.

Preiskava pa se s tem še ni zaključila, saj bodo kriminalisti v nadaljevanju opravili zavarovanje in preiskavo vseh zaseženih naprav in podatkov, po končani preiskavi pa bodo o ugotovitvah obvestili pristojna državna tožilstva.

Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od 6 mesecev do 8 let.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.