22:22, čet, 4. Jul

Infekcijski oddelek UKC Maribor se seli na psihiatrijo





Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor so z današnjim dnem preselil v prostore stavbe oddelka za psihiatrijo. V teh začasnih prostorih bo do nadaljnjega delovala tudi vsa ambulantna dejavnost, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Dotrajani oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja so izpraznili, ker je na njegovem mestu načrtovana izgradnja nove stavbe za to dejavnost. A še ni znano, kdaj bodo začeli rušiti obstoječo zgradbo in graditi novo.

Stavba ni zadoščala potrebam in standardom

V. d. direktorja Vojko Flis je v poročilu o stanju investicij v UKC Maribor za sejo sveta zavoda prejšnji mesec zapisal, da nameravajo v začetku prihodnjega leta objaviti razpis za izbiro izvajalca gradnje nove klinike za infekcijske bolezni.

Obstoječa stavba po besedah namestnice predstojnice oddelka Nine Gorišek Miksić že dolgo ni zadoščala potrebam in standardom. “V stavbi ne moremo več zagotoviti zadosti varne in kakovostne, kaj šele dostojne obravnave bolnikov,” je dejala julija, ko je skupaj z drugimi predstavniki kliničnega centra in Zdravniške zbornice Slovenije opozorila na nujnost izgradnje nove infekcijske klinike v Mariboru.

Zelo so bili namreč razočarani, ko je vlada umaknila ta projekt iz načrta za okrevanje in odpornost. Po navedbah ministrstva za zdravje so se za preusmeritev teh sredstev v izgradnjo ljubljanske medicinske fakultete odločili zato, ker se je pri mariborskem projektu pojavilo tveganje, da terminski načrt ne bi bil dosežen in bi na ta način izgubili evropski denar. Sredstva za gradnjo mariborske infekcijske klinike bodo zagotovili iz proračuna, so takrat zagotovili.

Prejšnji direktor UKC Maribor Anton Crnjac je sicer vztrajal, da so v kliničnem centru pravočasno pripravili vso potrebno dokumentacijo za ta projekt. Pojasnil je, da so z državne ravni prejeli potrdilo, da se projekt kljub spremembi, po kateri naj bi ministrstvo namesto evropskih sredstev dalo v ta namen državna sredstva, nadaljuje. Svet zavoda je septembra dal soglasje k rušitvi stare stavbe in naložil upravi, da pospeši aktivnosti na tem projektu.

Med aktualnimi investicijskimi projekti UKC Maribor je tudi ureditev negovalne bolnišnice v prostorih na Slivniškem Pohorju, kjer je nekoč deloval oddelek za pljučne bolezni. A postopek iskanja gradbinca, ki bi opravil ta dela, traja že več mesecev, saj so se vlagali vedno novi zahtevki za revizijo.

Državna revizijska komisija je na začetku tega meseca zavrnila zadnjega kot neutemeljenega. Pritožbo je vložilo podjetje Pomgrad, potem ko je bil v tretje izbran za izvedbo del ponudnik Makro 5 Gradnje.

V UKC Maribor so za STA danes povedali, da je odločitev Državne revizijske komisije zdaj dokončna in začne veljati takoj. “V nadaljevanju sledi podpis pogodbe z izvajalcem, nato se dela lahko začnejo. Ocene o zaključku del pred podpisom pogodbe ni možno podati,” so navedli.

Je pa projekt negovalne bolnišnice že izgubil predvideno evropsko sofinanciranje v višini 6,8 milijona evrov, saj ne bo zaključen v predvidenem roku konec tega leta.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.