01:29, pet, 5. Jul

Sprememba glede bolniške odsotnosti





Slovenija je med državami EU med tistimi, ki imajo največ bolniških odsotnosti na zaposlenega, zapišejo na Radio1.

“Parlamentarni odbor za zdravstvo je na včerajšnji seji sprejel več predlogov interventnega zakona za zdravstvo, ki se nanaša na področje absentizma oziroma bolniških odsotnosti. Slovenija je namreč ena od držav EU, ki ima najmanj restriktivne pogoje glede bolniškega staleža, saj je med državami EU tista, ki ima največ bolniških odsotnosti na zaposlenega,” navajajo na radio1.svet24.si.

Novi zakon od zdaj naprej predvideva, da bo najvišja bolniška odsotnost znašala 2,5-kratnik povprečne plače, kar za letošnje leto znaša okoli 5.500 evrov. Kot so navedli v predlogu zakona, je to ukrep, ki se nanaša na zelo majhen delež zaposlenih z nadpovprečnimi plačami. V lanskem letu je bilo glede na začasne podatke statističnega urada takih 2,3 % vseh zaposlenih.

Osnova za bolniško ostaja nespremenjena

Predlog zakona je predvideval tudi spremembo višine osnov za bolniško. Za prvih 90 dni bolniške odsotnosti zaradi bolezni posameznik prejema 80 % osnove, nato pa 90 %. Po prvem predlogu zakona bi posameznik v primeru bolezni ves čas odsotnosti prejemal 80 % osnove. Zaradi nasprotovanja sindikatov glede zniževanja pravic zavarovancev so ta predlog črtali, navaja radio1.svet24.si.

”Nesprejemljivo bi namreč bilo, da v času, ko z napotnico zelo hitro 40 % pacientov na prvi pregled čaka več kot 90 dni, varčujemo pri najranljivejših skupinah,” so zapisali v Levici.

Zakon ponovno uvaja 30 dnevno obdobje plačevanje bolniškega nadomestila v breme delodajalca.

Več TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.