19:24, sre, 3. Jul

FOTO: Prometni kaos v okolici UKC Maribor, vozniki nestrpni, avtobusi zamujajo





Bralci, ki so v zadnjih dneh obiskali UKC Maribor, so nas opozorili na nevzdržno situacijo s parkirnimi mesti. Prav tako opozarjajo na prometni kaos v neposredni bližini UKC Maribor. Prometna situacija otežuje tekoče izvajanje mestnega potniškega prometa.

Da prihaja do takšne situacije, je zagotovo krivih več dejavnikov. Nekateri vozniki vozilo ustavijo kar na avtobusni postaji, zato morajo avtobusni vozniki počakati, da se odstranijo. Na drugi strani pa želi večina voznikov, ki obišče UKC Maribor, parkirati kar na parkirišču pri UKC Maribor, zato zaprejo pot tistim, ki želijo parkirati v garažni hiši. Na tem mestu poziv, da morda za prevoz v UKC Maribor izberete druge vrste prevozov.

Za izvoz iz garaže potreboval več kot uro

Eden izmed bralcev, ki je včeraj parkiral v garažni hiši pri UKC Maribor, nam je povedal, da je za izvoz iz garažne hiše potreboval več kot eno uro. Vozniki so bili nestrpni, na pomoč naj bi poklicali tudi policijo. Prometni kaos pa je že dlje časa tudi na cestah v neposredni bližini. Včasih nastajajo zastoji vse do križišča Ljubljanske ulice in Ulice Pariške komune.

V preteklih dneh pa se je na nas obrnil bralec, ki se je vozil z avtobusom in povedal, da so se komaj prebili čez zastoj. “Sem redno na avtobusu in na tem delu je skoraj vedno gneča. Mislim, da velikokrat do tega prihaja, saj vozniki želijo parkirati na parkirnih mestih ob UKC, tako zaprejo pot voznikom, ki bi želeli parkirati v garažni hiši. Posledično se hitro nabere kolona vozil.” Žal pa zaradi teh razlogov prihaja do zamud avtobusov.

Tudi v UKC Maribor si želijo boljšega dostopa

Obrnili smo se na UKC Maribor, kjer so nam dejali: “Situacije s parkiranjem in prometnimi zamaški v različnih delih dneva v okolici UKC Maribor se dobro zavedamo. Kot ste sami že obveščeni, na dogajanje pred območjem UKC Maribor nimamo vpliva. Prav tako na dogajanje v garažnih hišah v neposredni bližini naše ustanove.” Poudarili so: “Tudi mi obžalujemo, da do situacij, ki ste jih omenili, prihaja, saj za paciente in obiskovalce UKC Maribor tudi mi želimo boljši dostop.”

“Za vse ostale informacije, ki zadevajo tako obe garažni hiši v neposredni bližini UKC Maribor in istočasno parkirišča na območju UKC Maribor, se, naprošamo, obrnite na podjetje Best in Parking,” so nam zapisali. Predhodno smo se sicer na omenjeno podjetje že obrnili, a njihovih odgovorov še nismo prejeli. Objavili jih bomo, ko jih prejmemo.

Prometna situacija otežuje tekoče izvajanje mestnega potniškega prometa

Obrnili smo se tudi na Marprom, kjer so nam potrdili, da prometna situacija na območju glavnega vhoda v Univerzitetni klinični center Maribor ob določenih urah otežuje tekoče izvajanje mestnega potniškega prometa in tudi povzroča zamude pri vožnjah avtobusov. “Dogaja se namreč, da kolona avtomobilov pred uvozom v UKC v Ljubljanski ulici onemogoča hitro vključevanje mestnih avtobusov s postajališča Maribor – UKC v promet. Prav tako na tem postajališču vozniki avtobusov večkrat naletijo na parkirane avtomobile, zato morajo počakati na njihov umik, preden lahko odpeljejo s postajališča. Občasno pa zaradi parkiranih avtomobilov sploh ne morejo zapeljati na postajališče in potnikom omogočiti varnega vstopanja/izstopanja.”

Zavedajo se slabe volje potnikov

Vse to seveda povzroča tudi slabo voljo potnikov. “Zato podjetje Marprom znova opozarja voznike avtomobilov, da postajališče nikakor ni namenjeno njihovemu kratkotrajnemu ustavljanju, temveč so za to v okolici legalna parkirna mesta, tudi v beli coni, kjer je parkiranje začetnih 10 minut brezplačno. Pri reševanju problematike tega postajališča sicer Marprom tesno sodeluje z Mestno občino Maribor in policijo; tako je bilo v zadnjem času na njem izvedenih veliko dodatnih nadzorov, ki so deloma izboljšali situacijo, žal pa še vedno prihaja do težav zaradi neodgovornih voznikov avtomobilov. Skupaj s pristojnimi službami zato še naprej iščemo trajne rešitve, v prihodnosti morda tudi s kakšno spremembo na trasah linij,” so nam še dejali na Marpromu.

Poostren nadzor nad vozili, ki parkirajo na mestih, kjer jim to ni dovoljeno

Na PU Maribor so nam potrdili, da so včeraj na tem območju policisti pomagali pri usmerjanju prometa. “Policisti izvajajo naloge urejanja in nadzora cestnega prometa na odsekih cest, oziroma ulic, kjer prometno-varnostna problematika izstopa, predvsem pa te naloge izvajajo, ko prihaja do večjih zgostitev prometa. Policisti PP Maribor II so seznanjeni z zgostitvami in občasnimi zastoji cestnega prometa tudi v okolici UKC Maribor, oziroma na Ljubljanski ulici v Mariboru, kjer občasno izvajajo naloge urejanja in nadzora cestnega prometa ter bodo s tovrstnimi aktivnostmi nadaljevali,” so nam pojasnili.

Dodali so, da bodo nadaljevali z občasnimi poostrenimi nadzori prometa nad vozili, ki parkirajo na mestih, kjer jim to ni dovoljeno. “Z varnostno problematiko na tem območju se aktivno ukvarja tudi vodja policijskega okoliša in se vanjo vključuje preko različnih oblik sodelovanja. V zvezi s problematiko, ki se nanaša na mirujoč promet v mestu še predlagamo, da se obrnete tudi na medobčinsko redarstvo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.