23:21, čet, 4. Jul

Cene stanovanjskih nepremičnin znova višje





Na četrtletni ravni cene novih stanovanjskih nepremičnin ponovno višje, poroča SURS.

Nove stanovanjske nepremičnine (stanovanja in družinske hiše skupaj) so se na četrtletni ravni ponovno podražile (za 11,5 %). Pri novih stanovanjih so se cene dvignile za 13,9 %, pri novih družinskih hišah pa za 4,1 %.

… pri rabljenih stanovanjskih nepremičninah pa upadle

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin (tj. stanovanj in hiš skupaj) so bile na četrtletni ravni nižje za 0,2 %. Pred tem so se nazadnje znižale v zadnjem četrtletju 2019 (prav tako za 0,2 %). Rabljena stanovanja so bila za 0,3 % cenejša, rabljene družinske hiše pa za 0,1 % dražje.

Rabljena stanovanja so se v tej časovni primerjavi najizraziteje pocenila v preostali Sloveniji (za 0,5 %) in v Ljubljani (za 0,1 %), medtem ko so se v Mariboru podražila (za 1,6 %).

Na letni ravni rast cen višja pri novih stanovanjskih nepremičninah

Letna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 5,7-odstotna. Najizraziteje so se podražila nova stanovanja (za 10,7 %). Sledile so rabljene družinske hiše (za 7,9 %) in rabljena stanovanja (za 4,1 %). Cene novih družinskih hiš pa so se znižale (za 7,5 %).

Koliko stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih in po kolikšni vrednosti?

Skupna vrednost vseh v 3. četrtletju prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 341,4 milijona EUR. To je bilo približno enako kot v četrtletju prej (338,0 milijona EUR) in približno za 15 % manj kot v istem četrtletju lani (399,1 milijona EUR).

Skupno je bilo prodanih 2.397 stanovanjskih nepremičnin. To je bilo tudi najmanjše število prodaj stanovanjskih nepremičnin po 2. četrtletju 2020, ko je bilo prodanih okoli 2.200 stanovanjskih nepremičnin.

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.