23:19, čet, 4. Jul

FOTO: Pripadniki Slovenske vojske v službi miru tudi med prazniki





Prihajajoče praznične dni bo na nalogah ohranjanja miru v mednarodnih operacijah in na misijah (MOM) preživelo približno 290 pripadnic ter pripadnikov Slovenske vojske (SV).

Ti v skladu s sklepi Vlade RS delujejo v operacijah in na misijah Nata, EU, OZN ter globalne koalicije, s čimer se Slovenija odgovorno in solidarno odziva na aktualna varnostna tveganja.

Težišče delovanja SV je Balkan, sicer pa k miru in varnosti prispeva v 11 MOM v 12 državah. Od leta 1997 so bili pripadnice in pripadniki SV na naloge v službi miru napoteni okoli 16.000-krat.

V Natovi operaciji Kforja (Kosovo Force – KFOR) na Kosovu trenutno delujejo pripadnice in pripadniki 48. slovenskega kontingenta, ki so konec oktobra prevzeli naloge zagotavljanja mirnega okolja in svobode gibanja. Leta 2022 se je zaradi racionalizacije kadrovskih in logističnih virov spremenilo težišče delovanja slovenskega kontingenta v operaciji Kforja.

FOTO: SLOVENSKA VOJSKA

Odpoklicani so bili kinetični del ter tisti podporni in štabni del, ki sta delovala na območju regionalnega poveljstva Zahod v vojaški bazi v Peći.

Prav tako je SV prenehala popolnjevati obe skupini za povezavo in nadzor (LMT) na območju regionalnega poveljstva Zahod. V skladu z novo strukturo pripadniki SVNKON delujejo na območju regionalnega poveljstva Vzhod. Nastanjeni so v vojaških bazah v Prištini, Novem Selu in Uroševcu. Njihove naloge obsegajo opravljanje nalog v poveljstvih Kforja, povezovanje z vladnimi in nevladnimi organizacijami, mednarodnimi organizacijami na Kosovu ter lokalnim prebivalstvom vseh etničnih skupin in zbiranje ter posredovanje obveščevalnih podatkov.

Nato je na Kosovu od leta 1999. Zavezniška podpora Kforja na Kosovu poteka na podlagi Resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1244 in vojaškega tehničnega sporazuma.Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000, zapišejo na strani Slovenske vojske.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.