10:16, sob, 6. Jul

FOTO: Največja razstava različnih jaslic v Vojniku





Ob 800-letnici uprizoritve prvih jaslic največja razstava različnih jaslic poteka v Vojniku. Na ogled so tokrat postavili tudi znamenite jaslice Maksima Gasparija.

V Vojniku so pred dnevi odprli 9. razstavo jaslic

Gre za posebno, še vedno unikatno prireditev, ko se ulice v okolici cerkve spremenijo v pravo razstavo na prostem. Na dvorišču vsake hiše v treh ulicah so postavljene različne uprizoritve jaslic, ob zaključku vsake ulice pa različna društva poskrbijo za toplo okrepčilo. Bolj krhke jaslice so na ogled v bližnjem Jernejevem domu, še večja prodajno-gostinska ponudba na je vsako leto na dvorišču pred cerkvijo. Prireditev je izredno hitro mogoče najti, saj napis Božični Vojnik že iz glavne ceste vabi obiskovalce.

Način, kako ljubitelji jaslic kot tudi umetniki, prikažejo podobo svete družine in kakšne vse materiale pri tem uporabijo, vsako leto preseneti tudi organizatorje. Gasilska društva so denimo jaslice izdelala iz gasilskih cevi in gasilskih čelad.

Med izjemnimi letošnjimi postavitvami organizatorji izpostavljajo jaslice Maksima Gasparija (1883 – 1980), ki je Betlehemske jaslice prestavil v slovensko okolje. Slikar je 69 figur poslovenil, določene je oblekel v slovensko narodno nošo, trije kralji pa so bili izbrani v duhu tedanje politične situacije (to je po koncu I. svetovne vojne leta 1919). Prvi kralj je bil Slovenec, drugi Hrvat, tretji Srb ali Bosanec, za njimi pa je stopal mlad praporščak v srbski noši z zastavo SHS. Ko so se politične razmere spet obrnile, so tudi njegove znamenite papirnate jaslice, ki so do takrat krasile mnoge domove, izginile iz slovenskih domov. Ravno zato so danes tako edinstvene in redke.

Zanimivo pri Gasparijevih jaslicah je bilo tudi, da je slikar takrat podal tudi natančna navodila, kako naj bodo njegove jaslice postavljene. „Stojijo naj na večji trikotni polički v kotu. Hlevček s Sveto družino pod strmim hribčkom naj obkrožajo ovčke in ljudje. Sveti trije kralji na konjih in z zastavonošo naj se mu bližajo z desne. Na levi naj bo kočija. Gosposki par, ki se je pripeljal z njo, naj stopa pred kočijo proti hlevčku. Na eni skrajni točki naj bosta mati in otrok, ki z abecednikom v roki odhaja v šolo, na drugi ženska, ki v jerbasu nosi krofe. Strm hribček naj bo bolj ali manj gol, na sredini naj bodo angela z božično poslanico in manjše figurice živine in pastirčkov, na vrhu mesto Betlehem, nad njim zvezda repatica,“ je zapisal sam Gaspari.

Običaj postavljanja jaslic ob božiču je tradicija, stara 800 let. Prve jaslice je leta 1223 v svoji votlini nad vasjo Greccio v Italiji uprizoril Frančišek Asiški. Tistega leta je v noči iz 24. na 25. december prvič uprizorjena božična zgodba. A ne s figuricami, temveč kar s pravimi ljudmi in živalmi. Le novorojenega Jezusa je namesto pravega dojenčka nadomestila bombažna lutka. Žive jaslice bodo v prihajajočih dneh kar šestkrat uprizorili tudi v Vojniku. Kot zanimivost še to: v Sloveniji je slikovno najstarejša upodobitev Jezusovega rojstva na pečatniku Benediktinskega samostana v Gornjem Gradu iz 13. stoletja, prve jaslice pa so v Ljubljani postavili jezuiti leta 1644.

V Vojniku letos poteka tudi vseslovenska razstava Društva ljubiteljev jaslic

„Na tej razstavi je moč videti jaslice avtorjev, ki sodelujejo na evropskih in svetovnih razstavah. Z njimi se bo predstavilo precej akademikov. Slovenci sodimo v vrh jasličarstva. V svetovnem združenju je 21 držav, mi smo kot center v Evropi, saj glede na število prebivalcev ustvarimo enormno število jaslic,“ je povedal podpredsednik društva Ljubiteljev jaslic Drago Kozinc. „Jaslice sicer izdelujejo tudi predvsem Avstrijci, Italijani in Španci, prebujajo se afriške države in Južna Amerika. Niso pa vse države tako organizirane na tem področju kot smo Slovenci.“

„Jaslice združujejo in povezujejo,“ še dodaja Kozinc. Jasličarstvo je umetnost. Je poslanstvo. Je preprosta sreča tako za izdelovalca kot občudovalca njegovega dela. Le povezati je potrebno oboje,“ so prepričani organizatorji, ki so povezali več kot 250 jasličarjev in njihova dela. Vstopnine ni, jaslice so na ogled vsak dan do 6. januarja 2024. Je pa ogled jaslic veliko lepši po 17. uri, ko se odpre tudi prodajno-gostinska ponudba in ko potekajo različni koncerti. Natančen razpored le-teh je v prilogi.

Unikatne prireditve, ki je v osmih ponovitvah v Vojnik ob blizu in daleč privabila okoli 100 tisoč ljudi, se je domislil domislil upokojeni vojniški župan Benedikt Podergajs. Razmišljal je, kaj bi v tem času ponudili ljudem, da ne bi vse skupaj izpadlo preveč kičasto ali umetno. Beseda je dala besedo in domačini, ki živijo v ulicah v bližini cerkve, so se strinjali, da lahko sami ali kdorkoli drug na njihovih dvoriščih postavi jaslice. Idejo je zelo hitro podprla predsednica Turističnega društva Vojnik Nataša Kovačič Stožir, finančno pa se je sprva vsaj k okrasitvi ulic, nato pa tudi kot sponzor glasbenih dogodkov, priključila še občina Vojnik.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.