21:16, čet, 4. Jul

Agencija za varnost prometa v začetku leta uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto





Agencija za varnost prometa v začetku prihodnjega leta uvaja novo nacionalno preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, ki nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona.

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot je prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike vštevamo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje.

Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili. Agencija za varnost prometa je pripravila kratko spletno anonimno anketo, s katero želi pridobiti uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu. Izpolnite jo lahko na tej povezavi.

Kakšne so vaše navade za volanom?

Anketa je sestavljena iz več vprašanj, ki zajemajo različne vidike vožnje – od voznikovih navad in reakcij na dogodke med vožnjo, do motenj, ki vplivajo na sposobnost osredotočenosti. Vključuje tudi vprašanja o zavedanju dogajanja v prometnem okolju in pozornosti do drugih udeležencev v prometu. Voznikova pozornost je lahko zaradi raznovrstnih motenj zmanjšana na treh ravneh zaznavanja okolice in upravljanja vozila: vidnem, telesnem in miselnem.

Izsledke bo Agencija za varnost prometa objavila v sklopu akcije Osredotoči se na cesto januarja 2024. Prva tovrstna nacionalna preventivna akcija bo namreč potekala med 15. in 21. januarjem 2024, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom 2024.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.