01:23, pet, 5. Jul

Slovenija nastopila mandat nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov





S 1. januarjem 2024 Slovenija drugič v zgodovini postaja nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov.

Po prepričljivi izvolitvi s 153 glasovi in trimesečnem statusu opazovalke bo Slovenija v obdobju 2024-2025 sooblikovala odločitve za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti.

Delovala bo povezovalno in odgovorno, zavezana spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic.

“Članstvo v Varnostnem svetu je za našo državo velika priložnost, a hkrati tudi odgovornost. Kljub globalni povezanosti in soodvisnosti so aktualne razmere v svetu zahtevne in kompleksne, kar se zrcali tudi v delovanju Varnostnega sveta. Prav zato si bomo še posebej prizadevali, da bomo branik miru, blaginje in varnosti. Za te univerzalne vrednote bo treba v prihodnje narediti več in naše zaveze preliti v konkretna dejanja. To dolgujemo prihodnjim generacijam. Z izvolitvijo v Varnostni svet smo dokazali, da slovenska diplomacija zna in zmore. Prepričali smo jih s svojo ambicioznostjo, odprtostjo, konstruktivnim delovanjem ter z jasnim zavedanjem, da smo za vsakogar zanesljiv in zaupanja vreden partner. To je naše osnovno vodilo. Hkrati bomo iskali možnosti za preseganje razlik znotraj Varnostnega sveta in priložnosti za uresničevanje tematskih prednostnih področij. Smo dobro pripravljeni in visoko motivirani, želimo pustiti svoj pečat,” ob pričetku mandata poudarja ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

V dveh letih mandata bo Slovenija aktivna članica Varnostnega sveta in bo skušala s svojimi idejami, predlogi in dobrimi praksami upravičiti pričakovanja članic  OZN, ki so Slovenijo izvolile s tako preprečljivo večino.

Predsednik vlade dr. Robert Golob ob pomembnem mejniku za državo izpostavlja, da Slovenija svoj mandat v Varnostnem svetu začenja v trenutku velikih kriz in izzivov v mednarodni skupnosti, zato je njena vloga kot nestalne članice še toliko pomembnejša: “Ob vse večjih krizah in izzivih mednarodne skupnosti bomo ravno septembra 2024, ko bomo predsedovali VS OZN, imeli priložnost za prihodnost multilateralizma, posebej OZN. Takrat bo v New Yorku Vrh prihodnosti in bomo voditelji sprejeli Pakt za prihodnost. Naše predsedovanje VS OZN bo tako v najboljšem možnem času. Veseli me, da bom kot predsednik vlade predsedoval VS OZN ravno v tistem tednu.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.