19:25, čet, 4. Jul

V torek stavka zdravnikov, če ne bo uspešna, že napovedali novo





Za torek napovedana enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov ni prva, s katero poskušajo doseči boljše delovne pogoje ali višje plače. Nazadnje so zdravniki stavkali marca 2017, ko so se v sindikatu Fides nato s takratno ministrico Milojko Kolar Celarc dogovorili o podpisu aneksov o standardih in normativih dela zdravnikov.

Če opozorilna stavka ne bo zalegla, so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides že napovedali tudi njeno nadaljevanje, in sicer od 15. januarja do sprejetja sklepa o prenehanju stavke ali pa do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev. Po besedah predsednika sindikata Damjana Polha se bo stavka v drugem delu do preklica nadaljevala, “če ne bo nobenih trdnih in uresničljivih zavez”.

Glavni stavkovni odbor se je sicer nazadnje sestal minulo sredo in se seznanil s pripravami na stavko po terenu, redni sklic naslednje seje glavnega stavkovnega odbora v razširjeni sestavi pa je predviden za ponedeljek, torej dan pred stavko.

V Fidesu zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov

V sindikatu si želijo ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.