01:25, pet, 5. Jul

Zavod letos pričakuje nadaljnji upad brezposelnosti





Po oceni zavoda za zaposlovanje se bo število brezposelnih letos še znižalo in konec leta padlo na približno 47.000, kar bi glede na lani pomenilo 2,8-odstotni upad. Poseben poudarek bodo namenili pomoči najbolj ranljivim iskalcem zaposlitve, še naprej bodo organizirali tudi zaposlitvene dogodke v tujini.

Konec lanskega decembra je bilo v Sloveniji po podatkih zavoda registriranih 48.353 brezposelnih, kar je 9,1 odstotka manj kot decembra 2022. Do konca letošnjega decembra naj bi ta številka upadla na približno 47.000, je na današnji novinarski konferenci povedala v. d. generalne direktorice zavoda za zaposlovanje Greta Metka Barbo Škerbinc.

Letos bodo na zavodu po njenih besedah glavni poudarek namenili pomoči najbolj ranljivim skupinam, prijavljenim na zavodu. To so med drugim dolgotrajno brezposelni, starejši, mladi in brezposelni brez izobrazbe. “Čim prej jih želimo vključiti na trg dela, kar obenem pomeni v čim večji meri aktivirati ves razpoložljivi delovni potencial,” je dejala.

Krepitev sodelovanja in partnerstev z različnimi deležniki na trgu dela

Pri tem še naprej stavijo na krepitev sodelovanja in partnerstev z različnimi deležniki na trgu dela. Sem sodi tudi vzpostavitev tako imenovanih svetov partnerjev, s pomočjo katerih na sistematičen način zagotavljajo okvir partnerskega povezovanja na ravni zavodovih območnih služb z združenji delodajalcev, šolstvom, sindikati in lokalnimi skupnostmi z namenom zmanjšati primanjkljaje in neskladja na trgu dela.

Zaradi strukturnih neskladij na trgu dela zavod od leta 2021 zaznava velik porast vlog na področju zaposlovanja tujcev. Letos bo zato nadaljeval organizacijo dogodkov v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in drugod, na katerih bodo tujim iskalcem zaposlitve zagotovili verodostojne informacije o potrebah delodajalcev ter delovnih in življenjskih pogojih v Sloveniji.

“Vloga zavoda je okrepiti obveščenost delavcev. To pomeni izboljšati njihov dostop do informacij o pravicah, postopkih zaposlovanja, zakonodaji in podobno na razumljiv način, saj lahko tako delavcem migrantom zagotovimo enake pravice in obravnavo kot domačim delavcem, jim omogočimo čim bolj uspešno vključitev v družbo in izpolnitev njihovih potencialov na našem trgu dela,” je dejala Barbo Škerbinc.

Okrepitev informacijske točke za tujce

Za letos tako napovedujejo tudi izdatno okrepitev informacijske točke za tujce, kjer bodo lahko tako iskalci zaposlitve kot delodajalci prejeli ključne informacije s področja zaposlovanja in dela na enem mestu. “Prav tako bomo okrepili zagotavljanje večjezičnosti z ustreznim informiranjem delavcev migrantov na naših spletnih straneh,” je dodala.

Zaposlitvene dogodke bodo pripravili tudi v Sloveniji, v sodelovanju z Evropskim organom za delo pa pripravljajo mednarodno konferenco na visoki ravni, katere namen je poglobiti vezi med ključnimi deležniki na trgu dela in okrepiti medsebojno sodelovanje na področju migracij.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.