04:26, sob, 6. Jul

VIDEO: Pravoslavni verniki opolnoči vstopili v novo leto, tako je bilo v Mariboru





Za večji del pravoslavnih vernikov, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, se je ob polnoči začelo novo leto. V Beogradu, kjer je sedež Srbske pravoslavne cerkve, so ga mnogi pričakali v središču mesta, v Sloveniji so praznovanja pripravili nekateri klubi in gostinci.

V Srbiji je osrednja prireditev na pravoslavno novo leto, ki ga imenujejo tudi Srbsko novo leto ali Julijansko novo leto, potekala na Trgu republike v Beogradu, kjer sta zbrane zabavali folk zvezdi Saša Matić in Tea Tairović. Opolnoči pa je mesto s stavbe Kula razsvetlil ognjemet, ki ga je spremljala projekcija z nacionalnimi simboli, poroča STA.

Kakšna je tradicija?

Meniji na pravoslavno novo leto sicer običajno vsebujejo tradicionalne srbske jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru, pa tudi telečji medaljoni in piščanec. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči seveda na mizo tradicionalno pridejo sarme.

V Mariboru je bilo zanimanje za največje praznovanje pravoslavnega novega leta v Mariboru, ki bo v hotelu Draš, največje doslej. Sodeč po spodnjem videoposnetku je bilo slavje res zabavno in je mrgolelo ljudi.

Predsednik društva Dalibor Ristić je pred samim slavjem dejal: “Z veseljem sporočamo, da je naš tradicionalen dogodek, proslava pravoslavnega novega leta, dosegel izjemen uspeh, saj je bil razprodan v rekordnem času. Tokrat pričakujemo rekordno število obiskovalcev, kar ni presenetljivo ob dejstvu, da dogodek sovpada s soboto.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.