12:19, sob, 3. Avg

Evropska komisija priporoča krepitev cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka





Države članice Evropske unije morajo okrepiti cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) in virusu hepatitisa B (HBV), ki lahko povzročajo nekatere vrste raka, je danes priporočila Evropska komisija. Ob tem je opozorila, da so članice do ciljev stopnje precepljenosti, začrtanih v evropskem načrtu za boj proti raku, še daleč.

“Z evropskim načrtom za boj proti raku smo sprejeli politično zavezo za izboljšanje kakovosti življenja vseh sodržavljanov. Preventiva bo vedno boljši način boja proti raku in glede na to, da je 40 odstotkov rakavih obolenj mogoče preprečiti, imamo še veliko možnosti za izboljšave,” je poudaril podpredsednik Evropske komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas.

Kot je dodala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides, imajo članice sedaj zgodovinsko priložnost, da s cepljenjem odpravijo nekatere vrste raka, ki jih povzročata HPV in HBV.

Evropski načrt za boj proti raku si kot cilj zastavlja, da članice unije do leta 2030 dosežejo 90-odstotno precepljenost proti HPV pri deklicah in znatno okrepijo precepljenost pri dečkih. Cilj je tudi izboljšanje dostopnosti do cepiv proti HBV.

Pot do uresničitve ciljev, še dolga

A kot ugotavlja Evropska komisija, bo pot do uresničitve ciljev, še dolga. V večini držav članic je namreč precepljenost deklic proti HPV nižja od 50 odstotkov. Podatki tako o precepljenosti dečkov kot tudi o stopnji precepljenosti proti HBV pa so pomanjkljivi.

Evropska komisija je v luči tega članicam danes priporočila vrsto ukrepov, med drugim zagotavljanje brezplačnega cepljenja, krepitev dostopnosti cepiv, zlasti za ciljne in ranljive skupine, vključitev cepljenja proti raku v nacionalne načrte za boj proti raku ter natančnejše spremljanje in poročanje o stopnji precepljenosti.

Posebej za HBV pa komisija priporoča tudi krepitev prizadevanja za dosego ciljev do leta 2030, ki jih je zastavila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ti so predvsem 95-odstotna precepljenost otrok in pregled 95 odstotkov nosečnic za hepatitis B.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.