10:27, čet, 4. Jul

Predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor: “V Mariboru si želimo 24-urno pediatrično službo”





Predstojnik Klinike za pediatrijo UKC Maribor Jernej Dolinšek nam je pojasnil, da imajo na kliniki na razpolago nekaj več kot 60 postelj, v zadnjem času so beležili tudi do 80 hospitaliziranih otrok. Povedal je, da si želijo 24-urno pediatrično službo, na drugi strani pa priznal, da starši velikokrat poiščejo pomoč zelo hitro, že po dveh urah, ko ima otrok povišano temperaturo, ali pa takrat, ko otroci začnejo kašljati.

“Kot vedno v zimskem času opažamo velik porast otrok z okužbami dihal in prebavil. V času korone, ko so se otroci vendarle skrbno držali higienskih navodil v domačem okolju, varstvu in okolju ter ko je bilo vse zaklenjeno, takrat tega ni bilo, drugače jo to naša stalnica,” je povedal Dolinšek.  Namreč takrat, ko se presežejo njihove kapacitete in pridejo na mejo posteljnih kapacitet, najhuje pa je, da morda pridejo tudi na mejo kadrovskih kapacitet. “Moramo se kar precej dobro organizirati in morda tudi razmišljati o odpovedovanju kakšnih elektivnih posegov, ki pa se lahko zamaknejo. Čeprav pri otrocih človek zelo težko zamika stvari, ampak elektivne posege, ko je to potrebno, poskušamo racionalizirati in prestaviti za kakšnih 14 dni, tri tedne tudi do mesec dni.”

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Takšno stanje se lahko zamakne še v februar. “Nato se stanje začne umirjati, otroci se prekužijo, prebolijo bolezni in pa  – s toplejšim vremenom se tudi virusi nekako umaknejo.” Na tem mestu je dodal, da je nihanja glede namestitev čez leto veliko: “Ne smemo gledati poleti tako, da je takrat malo otrok. Mi se moramo pripravljati na najhujši dan, najhujše termine. Vedno moramo imeti neko rezervo.”

“Želimo si  24-urne pediatrične službe”

Urgentni center za odrasle deluje, za otroke pa ne, želijo si 24-urne pediatrične službe, je pojasnil. “Takrat je treba razmišljati, kateri otrok je tako bolan, da potrebuje bolnišnično oskrbo, katerega pa s čim manjšim tveganjem lahko obravnavamo ambulantno. Nikoli se ne zgodi, da rečemo “tako zdaj pa nimamo prostora, zdaj pa otroka ne bomo sprejeli”.  Je pa res, da je včasih odločitev težje sprejemati,” je dodal.

Dežurna ambulanta Klinike za pediatrijo sicer deluje vse dni v tednu, 24 ur na dan. “Dokler so kolegi pediatri na primarnem nivoju v službah, so te napotitve racionalne, omejene. Kolegi poznajo svoje bolnike in jih ne napotujejo zlahka. Se pa pozna razlika v večernem času, ko je na primarnem nivoju prisotna le še dežurna služba. Takrat se število bolnikov precej poveča. Verjamem, da so tudi drugi pediatri prepljavljeni z malimi bolniki. Moramo pa se zavedati, da ko pride noč, pediatrov ni. In tako je vse do 7. ure zjutraj, kar je velika škoda za takšen prostor, kot je Maribor, da se kolegi na primarnem nivoju ne opogumijo in tega ne zagotovijo otrokom.”

Opaža, da nekateri starši nekritično obiščejo zdravnika

Ponoči imajo včasih med 10 in 15 otrok. Ob tem Dolinšek prizna: “Včasih se mi zdi, da nekritično napotujejo otroke k nam. Čez vikend je stanje enako, tudi preko 20 otrok se znajde pri nas. Opažam tudi to, da starši, ne vem, zakaj, a sem dovolj dolgo v službi, da lahko to rečem, nekritično obiščejo zdravnika že po dveh urah povišane temperature, ali pa otrok zvečer kašlja, ga malo boli uho. In še preden mu ponudijo zdravilo proti bolečini, že odidejo na urgenco. Od tam ji napotijo k nam. Sam pri sebi bi vsak starš vzel lekadol in bi počakal, da ga neha boleti ali vročina pade. Pri otrocih pa tega ni in raje odidejo k zdravniku.”

FOTO: Pexels / slika je simbolična

“Mi smo tukaj za tiste hospitalizirane, tiste, ki so najhuje bolni in moramo za tiste, ki ležijo v bolnišnici, poskrbeti. Če pride nekdo z blagim vnetjem ušesa, ki bi ga lahko obravnavali na primarnem nivoju, morda pediatrom zmanjka časa za tiste, ki pomoč bolj potrebujejo,” je povedal in dodal: “Ne vem, ali je to porušena samozavest staršev. Naše babice bi to uspele bistveno boljše pozdraviti, pa imamo danes vso poplavo informacij in domače lekarne.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.