05:23, čet, 4. Jul

Ministrstvo z razpisom za vzpostavitev podpornih okolij za krepitev duševnega zdravja v družini, vrtcih, šolah





Ministrstvo za zdravje je danes objavilo javni razpis Razvoj programov za duševno zdravje otrok, mladostnikov in mlajših odraslih, za kar je predvidenih nekaj več kot dva milijona evrov. Namen razpisa je vzpostavitev podpornih okolij za krepitev duševnega zdravja v družini, vrtcih, šolah in programov, ki preprečujejo razvoj duševnih motenj.

S tem se bo izboljšala dostopnost, razpoložljivost, celovitost, medsebojna povezanost in kakovost storitev za duševno zdravje. Izvedba projekta bo presegla zgolj področje zdravstva in bo prispevala k celovitejšemu medresornemu izvajanju ukrepov na področju duševnega zdravja, piše v uradnem listu.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov za izobraževanje izobraževalcev na področjih zdravstva, vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva ter nevladnega sektorja, diseminacija preverjenih in učinkovitih programov promocije duševnega zdravja in preventive duševnih motenj ter destigmatizacije pri otrocih, mladostnikih in mladih odraslih, zlasti v postcovidnem obdobju. Glavne aktivnosti projekta so izvajanje strokovnih izobraževanj in usposabljanj za izvajanje programov, izvajanje programov za duševno zdravje otrok, mladostnikov in mlajših odraslih, strokovna podpora izvajalcem, vrednotenje programov, objava in diseminacija rezultatov.

Cilj javnega razpisa je uspešno razviti in diseminirati programe promocije duševnega zdravja in preventive duševnih motenj ter destigmatizacija pri otrocih in mladostnikih, nadgraditi kompetence strokovnih delavcev v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju, socialnem varstvu in nevladnem sektorju, razširiti storitve za duševno zdravje v okviru rednega dela ter nadgraditi kompetence za obravnavo nekemičnih zasvojenosti.

Cilj javnega razpisa je tudi implementacija ukrepov za zajezitev posledic epidemije covida-19, ki močno načenjajo duševno zdravje posameznikov in družbe v celoti, še zlasti pa duševno zdravje otrok, mladostnikov in mlajših odraslih. Aktivnosti projekta bodo prispevale h krepitvi duševnega zdravja, preventivi duševnih motenj ter destigmatizaciji. Ciljna skupina javnega razpisa so strokovni delavci v zdravstvenih zavodih in socialno-varstvenih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih ustanovah, nevladnih organizacijah (psihologi, klinični psihologi, socialni delavci, pedagogi, diplomirane medicinske sestre in drugi).

Javni razpis v okviru načrta za okrevanje in odpornost sofinancirata ministrstvo za zdravje in Evropska unija – NextGeneration EU. Skupna višina sredstev znaša z vključenim DDV največ do 2.033.740 evrov. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 5. april do 12. ure.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.