07:49, sre, 3. Jul

Franc Kangler: “Nekateri pridejo v Evropo, da delajo zdrahe, s tem pa uničujejo varnostni sistem ter družbeno življenje”





V minuli oddaji Vzhodna, smo govorili o varnosti v Evropi in Sloveniji. O tem, kakšna je trenutno varnostna slika in kaj se še lahko stori, smo povprašali kandidate za evropske poslance. Gostje v oddaji so bili: “Primož Brvar (SD), Maša Kociper (Gibanje Svoboda), Marko Balažic (SLS), Franc Kangler (SDS) in David Klobasa (NSi). Virtualno pa je sodeloval tudi Vladimir Prebilič (Vesna).”

Evropska varnostna strategija in strategija notranje varnosti sta podlaga prizadevanjem za večjo varnost Evrope, Franca Kanglerja povprašamo, če meni, da so te pravilno nastavljene? “Bile so pravilno nastavljene. Pred dvemi, tremi, petimi ali pa sedmimi leti, takrat ko so tudi nekatere druge članice vstopile v Evropsko unijo. Vendar z izstopom Velike Britanije, predvsem pa z vojno v Ukrajini se je ta slika spremenila, oz. poslabšala. Vojna v Ukrajini in predvsem vpliv Rusije in Moskve na nekatere druge članice Evropske unije – predvsem mislim na Litvo, Latvijo, Estonijo in tudi Švedsko ter severni del Evrope, kar kaže na to, da mora Evropa začet razmišljat tudi o večji pozornosti o svoji varnosti. O zunanji varnosti, zaščiti svoje meje, predvsem pa bo potrebno strategijo spremeniti, prav zagotovo.”

Veliko bomo za svojo varnost morali narediti sami

“Dejstvo je, da ne moremo računat, da bo samo Nato tisti, ki bo skrbel v Evropi za varnost. Veliko bomo morali storiti sami. Ali bo to enotna evropska vojska, ki bo skrbela za varnost pred zunanjim sovražnikom, drugo je pa nastal problem, ki ga vsakodnevno opažamo tudi v Sloveniji, vendar pri nas še ni tako močan pojav, kot pa lahko to opazimo v Berlinu, Parizu in nekaterih italijanskih mestih, kjer tile ilegalni migranti niso sprejeli načina in kulture življenja v Evropi. Imajo neko svojo sliko,” še v oddaji Vzhodna pojasni Franc Kangler.

Evropo in Slovenijo čakajo izzivi

“Mi smo za to, da smo solidarni do vseh tistih, ki pridejo v Evropo, spoštujejo našo kulturo, človekove pravice in svoboščine. Nekateri pa prihajajo v Evropo, da delajo nemir. Predvsem pa da delajo zdrahe in varnostni sistem, pa tudi drugače družbeno življenje na ta način uničujejo. To pa je izziv, ki čaka celotno Evropo in tudi Slovenijo,” še uvodoma v oddaji pove Franc Kangler.

Celotno oddajo pa si lahko ogledate spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.