07:20, sre, 3. Jul

David Klobasa: “Nelegalne migracije kot take moramo reševati, preden vstopijo v Evropsko unijo.”





V minuli oddaji Vzhodna, smo govorili o varnosti v Evropi in Sloveniji. O tem, kakšna je trenutno varnostna slika in kaj se še lahko stori, smo povprašali kandidate za evropske poslance. Gostje v oddaji so bili: “Primož Brvar (SD), Maša Kociper (Gibanje Svoboda), Marko Balažic (SLS), Franc Kangler (SDS) in David Klobasa (NSi). Virtualno pa sodeluje tudi Vladimir Prebilič (Vesna).”

Slovenija zaradi svoje majhnosti, naj ne bi bila tarča če lahko rečemo terorističnih napadov. Pa vendar, Davida Klobaso, povprašamo, da verjetno ne smemo biti pomirjeni samo s tem – Slovenija je majhna in ni ogrožena. Kako še se zavarovati? “Menim, da je varnost v Evropi tesno povezana z varnostjo držav v njeni soseščini. Vidimo primer Ukrajine – Rusije, pa Bližnjega vzhodna in predvsem soseščin, kjer vlada nedemokratični ali avtoritativni režimi, ker bodo življenjske možnosti teh prebivalcev tam nizke, bodo obstajali pritiski na zunanjih mejah Evropske unije.”

“Zato pa mora Evropa za svojo varnost storiti več. Nato je še vedno hrbtenica varnosti in stabilnosti. Vsaka članica mora spoštovati sprejete zaveze, tako zaradi svoje lastne varnosti, kot tudi zaradi kolektivne varnosti v naših zaveznikov,” je še povedal Klobasa.

Slovenija v ogledu migracij ni unikum 

Nadaljnje v oddaje Klobasa izpostavi še en vidik: “Imam občutek, da se danes pogovarjamo samo o ilegalnih migracijah, bi pa rad izpostavil še druge tipe migracij, ki bi nas prav tako morale skrbeti oz. bi morali naslovit migrantsko politiko tudi na to temo. Na splošno, migracije so obstajale zmeraj, v preteklosti v sedanjosti in bodo tudi v prihodnosti. Svet se zaradi globalizacije vedno bolj manjša. In če gledamo samo mojo generacijo ali pa mlajše, večina jih potuje, migrira. Sploh na Štajerskem migrirajo dnevno v Avstrijo delat, ali pa v Ljubljano. Tako da, sam svet se je zmanjšal prav zaradi teh migracij. Države so tako lahko ali izvor migracij ali prehodni cilj ali mesto preselitve – po navadi so celo vse troje. Slovenija v tej točki ni noben unikum. In povečane migracije so rezultat različnih dejavnikov v svetu – v naši bližini divjata dve vojni, vemo dve leti nazaj smo imeli več migracij prav iz Ukrajine.  Naši ljudje zaradi želje po boljšem ekonomskem stanju dnevno migrirajo v Avstrijo, Ljubljano kot sem omenil že prej.”

Evropa mora zavarovati svoje meje

“Sam menim, da Evropa mora zavarovati svoje meje, krepitev skupnih migrantskih centrov izven meja Evropske unije je pa nujno. Vsekakor se ne strinjam, da iščemo migrantske centre v Sloveniji. Ne ker, ne bi želeli migrantov, ampak ker enostavno se mi zdi, da sredi Evrope postavljat migrantske centre ni pravilno. Nelegalne migracije kot take moremo reševati preden vstopijo v Evropsko unijo. Če damo za primer Avstralijo, kjer je jasne signal, da ilegalnega migranta vedno vrnejo v državo izvora,” še pove David Klobasa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.